Vidnesbyrd

Anbefalet af Helen Riisgaard

Anbefalet af Helen Riisgaard

Præsentation af mig:

Jeg har hele mit voksenliv været interesseret i historie. Vikingetid, middelalder og oplysningstid kan virke fjern og uvedkommende, men er det jo langt fra, da vi jo er en del af historien; vores livsgrundlag, vores religion og værdier, vores uddannelsesniveau og respekt for demokratiet. Min fritidslæsning er historiske romaner, men af og til kommer der en fagbog ind over.

Beskrivelse af bogen:

Jeg har en liste med bøger, som jeg af en eller anden grund bør få læst. På denne liste havde der sneget sig en tung og alvorlig fagbog ind. Nemlig Primo Levis Vidnesbyrd. Den er jeg netop blevet færdig med. Vidnesbyrd er en samlet udgivelse af tre selvstændige bøger; “Hvis dette er et menneske”, “Tøbruddet” og “De druknede og de frelste”. Bøgerne handler om Holocaust med afsæt i Levis eget fangenskab i Auschwitz.

Primo_Levi

Primo Levi var italiensk jøde. Han var ateist, men dette var ikke en skelnen, nazisterne gjorde. Den første bog “Hvis dette er et menneske” omhandler hans fangenskab i kz-lejren. Han beskriver detaljeret og minutiøst hverdagen i lejren. Han beskriver, hvorledes mennesket gradvist suges ud af fangerne, og hvordan de langsomt forvandles til dyr. I detaljer fortæller han om togtransporten, de mange kig ud gennem sprækkerne. Han fortæller om ankomsten til Auschwitz: ” Opbruddet kom pludseligt. Døren blev åbnet med et brag og mørket genlød af udenlandske ordrer, af den barbariske gøen tyske befalingsmænd altid brugte, og som syntes at slippe århundreders vrede løs”. Han beskriver de utallige rædsler og meningsløse handlinger fra nazisternes side i lejren.

Bogen “Tøbruddet” handler om tiden fra krigens slutning, til Levi er tilbage i Italien. Her beskrives en anden kamp. En kamp, hvor han, stadig iført den stribede fangedragt og uden sko, føres rundt i Østeuropa og bor i byer og lejre. Krigen er slut, men alligevel skal der gå et halvt år, før han transporteres hjem. Et højdepunkt er, da de stjæler og spiser de slagne tyskeres heste. Levi og de andre fangere er konstant underernærede og har ikke spist kød over et år. Levi er sikker på, at hestekødet redder hans liv.

Den sidste bog handler om vidnesbyrd. Levi skriver om de mange handlinger, nazisterne gjorde for at slette spor efter ugerningerne og om de senere Holocaust-fornægterne. Med erfaring, viden og overblik beskriver han disse ugerninger. Han fortæller om, hvorledes det lykkedes at gøre jøderne til dyr ved ydmygelser, således at man kunne retfærdige overfor sig selv, at man slog dem ihjel. Han fortæller gribende og ufattelige historier om dette. Intet var overladt til tilfældighederne.

Derfor er det min bedste fagbog

Det er i hvert fald den vigtigste fagbog, jeg mindes at have læst. Jeg vil klart anbefale bogen til andre, som har læst historiske romaner og set diverse spillefilm om Anden Verdenskrig. Her får man det sande vidnesbyrd. Som Levi skriver, er dette kun vidnesbyrd fra de overlevende. De døde kunne fortælle en anden historie.

Det har ikke været hyggelæsning, men dyster og tung læsning med Levis drypvise sorte humor. Han beskriver det meningsløse i alle ydmygelserne, volden, sulten og kulden, når målet alligevel var, at jøderne skulle dø. Han ville være et vidnesbyrd, og derfor skrev han bøgerne og fjernede ikke sit nummer fra armen. Levi døde i 1987.

Fakta om bogen:
Titel: Vidnesbyrd
Forfatter: Primo Levi
Forlag: Rosinante
Udgivelsesår: 2009
Anbefalet af: Helen Riisgaard