faghylden.dk
Forside Vikinger Nordisk Mytologi Runer

Hvem Brugte Runer?

20. January 2021
Billede Credits: Pixabay

Hvem brugte runer? Runer blev brugt af vikingerne og befolkningen i Norden i en periode på omkring 1.000 år. 

Runerne minder om bogstaverne i det latinske alfabet, der blev brugt i det meste af Europa omkring vikingetiden. Det er også de latinske bogstaver, som vi bruger den dag i dag. Læs mere om hvordan og hvor længe runerne blev brugt herunder.

Sådan blev runerne brugt

Brugen af runer kan dateres tilbage til den tidsperiode, som man kalder for jernalderen. De tidligste fund af runer kan dateres tilbage til omkring år 150. De ældste fund af runeskrifter er gjort i gamle danske områder som Slesvig og Skåne.

Her er runerne fundet på mønter, spænder, våben og redskaber. Der hvor de fleste kender runerne fra er runestenene. Disse er ofte rejst som mindesten for magtfulde personligheder. 

Da runealfabetet var størst, havde det 24 bogstaver - eller tegn om man vil. Den yngre udgave af runealfabetet havde blot 16 tegn. 

Brugen af runer fortsatte faktisk helt op til og med det 13. århundrede, hvor det i middelalderen stadig var anset som værende vigtigt at kunne for en mand.

Tiden løb dog fra runerne, især i forbindelse med kristendommens udbredelse. Her var især kirken kilde til, at flere og flere lærte at læse - hvilket var på latin, da dette også kunne bruges internationalt.

I dag er det de færreste, der kender runerne fra andet end runestenene og vikingesagaer. 

Dette blogindlæg er udgivet i samarbejde med avXperten. Her kan du eksempelvis købe trådløs mus, og meget meget andet. Det gør hverken til eller fra, men det er information du bør vide.

Hvad er runer?
30. March 2021

Hvad er runer?

Runer Runer var en skriftform, som opstod i 2. århundrede e.Kr. Dette skriftsprog blev brugt hovedsagligt i germansk og nordisk kultur. Selve oprindelsen for runer er ukendt, men der er fundet mange ting og skrifter i Danmark.…