faghylden.dk
Forside Vikinger Nordisk Mytologi Runer

Hvad Er Runer?

30. March 2021
Billede Credits: Pixabay, shapkasushami

Runer var en skriftform, som opstod i 2. århundrede e.Kr. Dette skriftsprog blev brugt hovedsagligt i germansk og nordisk kultur. Selve oprindelsen for runer er ukendt, men der er fundet mange ting og skrifter i Danmark. Det har dog ikke været nok til, at det danske land har fået æren for runerne, da tegnene stadigvæk peger i mange retninger i forhold til, hvor inspirationen til sproget er kommet fra.

Skriftformen var et kommunikationsmiddel i over 1200 år og forblev også et alternativt skriftsystem, da det latinske alfabet overtog. Det latinske alfabet kom til Norden i 1000-tallet. 

Runerne blev mest brugt i religiøs og verdslig sammenhæng, hvilket betyder, at de blev brugt på mindesten, ejersignaturer, breve, notater, vers, bønner osv. 

Alfabetet for runerne udviklede sig gennem perioden fra 2. århundrede til 8. århundrede. Det første alfabet, det ældre/germanske alfabet, indeholdte 24 bogstaver og blev brugt i hele det germanske område. Der er dog også fundet mange indskrifter i Skandinavien, hvor runerne er blevet indgraveret i våbenofringer. De er så senere blevet fundet i Danmarks mange moser.

I Norden udviklede runealfabetet sig til kun 16 runer, hvoraf der fandtes en langstavet og en kortstavet. Der var ikke den store forskel på de to stavemåder og begge måder kunne sagtens bruges til at skrive det samme.

Vi sender et stort tak til Perlen Odense, der har støttet dette indlæg. Derfor kan vi på glædeligvis opfordre dig til at kigge ind og købe marguerit ørering. Uden støtten fra Perlen Odense kunne denne hjemmeside ikke findes.

Hvem brugte runer?
20. January 2021

Hvem brugte runer?

Runer Hvem brugte runer? Runer blev brugt af vikingerne og befolkningen i Norden i en periode på omkring 1.000 år.  Runerne minder om bogstaverne i det latinske alfabet, der blev brugt i det meste af Europa omkring …