faghylden.dk
Forside Vikinger Nordisk Mytologi Runer

Ribes Vikinger

25. January 2021
Billede Credits: Tilla Rebsdorf

Ribe har både Vikingemuseum og Vikingecenter

Hvis du vil blive klogere på de danske vikinger, hvordan de handlede, kæmpede og overlevede på vore breddegrader, så er et besøg i Ribe et must. 

Ripensere. Sådan kalder indbyggerne i Ribe sig, og det er ikke fordi de har svært ved at stave til byens navn. 

På olddansk hed byen Ripa, og så vidt vides, betyder det også "en plads hvor der handles". Det var et navn, som vikingerne gav byen, for stedet var en vigtig handelsplads, der kunne nås fra Vadehavet. Her handlede de, forelskede sig, drak mjød, og sikkert meget andet. De har i hvert fald sat tydelige spor. I Ribe og nærmeste omegn har arkæologerne gjort utrolig mange unikke fund fra netop vikingetiden, og alle disse fund har været med til at gøre byen kendt for sin fortid. Mange af disse fund kan du se og opleve i Vikingemuseet, der ligger midt i byen, lige skråt overfor banegården. 

 700 - ca. 1050

Men kommer du til Ripa i sommerhalvåret, så er det Vikingecenteret lidt udenfor byen, der virkelig giver et flot indtryk af, hvordan livet så ud dengang. I flere sommeruger drager mennesker fra adskillige europæiske lande til Ribes Vikingecenter for i 2021 at udleve tiden mellem år 700 til 1050. De trækker i deres hjemmesyede "vikinggevanter", spænder sværdet fast i bæltet og slår sig ned i telte på pladsen. Det vil række for vidt, hvis jeg her skal liste alt det, der er at se derude. Det kan hjemmesiden gøre meget bedre. Jeg kan da lige nævne nyeste bygning på pladsen, Ansgar Kirke,  der er bygget efter de oldgamle håndværkstraditioner. Hvordan hænger det sammen, tænker du nok. Vikingerne var da ikke kristne! Jo måske. Udgravninger tyder på, at vi var kristne noget inden Harald Blåtand satte sin runesten i Jelling. 

Og tag endelig børn og børnebørn med til Vikingecenteret, for der kan både slås mønter, skydes med bue og pil og på tinge bliver der afgjort tvister. Naturligvis er der også kampe - og det går ikke stille for sig, når to klaner opildner hinanden til kamp og marcherer mod arenaen. Det er en oplevelse værd. 

Tak til Perlen Odense Til slut vil sige stort tak til Perlen Odense, der har bidraget økonomisk til artiklen. Vi vil derfor gerne anbefale dig at kigge på udvalget af Smykker. Tak til Perlen Odense det betyder meget for os.

hvad er Nordisk Mytologi?
18. November 2022

hvad er Nordisk Mytologi?

Nordisk Mytologi Nordisk mytologi er en overordnet betegnelse myter, legender og forestillinger, som folk troede på og bad til, inden at den kristne tro kom til. Denne tro levede, ligesom ordet også indikerer, i Norden, hvor den havde st…
Hvad er stenalderen?
28. April 2021

Hvad er stenalderen?

Nordisk Mytologi Stenalderen var en periode i dansk historie, som varede fra 13000 til 1700 år før vores tid. Perioden var faktisk delt op i to: jægerstenalderen som varede i ca. 9000 år og bondestenalderen som varede ca. 1500 år.  …
Hvad hedder der hvor guderne bor i nordisk mytologi?
23. February 2021

Hvad hedder der hvor guderne bor i nordisk mytologi?

Nordisk Mytologi Den nordiske mytologi er ikke blot religion men også en stor den af danskernes historie og var i vikingetiden det man i norden kaldte for sin religion. I dag er der stadig folk der tror på nordisk mytologi og tilbed…
Hvornår var Stendalderen?
02. February 2021

Hvornår var Stendalderen?

Nordisk Mytologi Engang for meget, meget længe siden, så var der ikke nogen mennesker i det område, som vi i dag kalder Danmark. Lige pludselig begyndte der dog at komme jægere til Danmark, hvilket på mange måde er starten på det, vi ken…