Støj og fortielser

Lytter du også til gode lydbøger i bilen ? Så kender du helt sikkert den der fornemmelse af, at dagens køretur har været alt for kort. Bilen er parkeret i carporten på hjemmeadressen, men du bare lige høre to minutter mere. Pludselig står datteren der, midt i krimiens mest spændende ligfund ,og banker forsigtigt på bilruden, for at høre om du slet ikke kommer ind i dag.

Sådan har jeg ofte haft det, når oplæserens stemme gennem bilens højttalere, har bragt mig ind i bogens verden. Som oftest har det været med en god krimi, men Hans Pilgaards biografi “Støj og fortielser” har haft nøjagtig denne effekt på mig.


Jeg har lyttet til Hans Pilgaards egen indlæsning på mine daglige køreture til biblioteket , og det har været en virkelig god oplevelse. Nærværende og med en behagelig stemme er jeg blevet bragt ind i Pilgaards biografiske univers, og har fået et blik bag facaden hos den populære journalist og tv-vært.

Faktisk lånte jeg min bil ud til mine forældre, i mens lydbogen stod klar til afspilning. De kom undskyldende tilbage med bilen. “Vi håber du kan huske, hvor langt du var kommet, for vi begyndte at lytte, da vi startede bilen, og så kunne vi slet ikke stoppe igen”. Heldigvis fandt jeg tilbage til, hvor jeg havde sluppet Hans Pilgaard midt i en rørende kræftdiagnose, og fik fortællingen afsluttet.

Hans Pilgaard har udgivet sine erindringer “Støj og fortielser” i samarbejde med journalist og forfatter Rikke Hyldgaard, der i øvrigt også selv har indlæst egne passager på lydbogen. “Støj og fortielser” beskriver gennem digte, dagbogsoptegnelser, inteviews og iagttagelser den skyld og skam, de fortielser og løgne, og de drømme og længsler, der har præget Hans Pilgaards liv. Det er en bog, der hylder rummeligheden og ærligheden, for “når der er noget på hjerte, så er der også mere på spil”.

Læseren hører om Hans Pilgaads opvækst i et kærligt hjem i Blovstrød med en hjemmegående mor og en far, der er pilot. En far, luftkaptajnen, der er den helt store helt, men også en far, der planter en angst for at lave fejl. Hans Pilgaard får som ganske ung at vide, at han er adopteret, men det er en hemmelighed, som kun de nærmeste må indvies i.

Hemmeligheder – eller fortielser – er der flere af i Hans Pilgaards liv. Vi hører om ungdommens kærester, skammen over at være homoseksuel og begærets kamp med den pæne opdragelse. Personligt og ærligt fortæller Hans Pilgaard også om at knytte sig stærkt til livet og andre mennesker. Vi hører om vigtige venskaber og de helt store helte, som spænder fra Albert Camus til Jørgen Leth og Klaus Rifbjerg, som bogen faktisk er dedikeret til. For slet ikke at tale om Bruce Springsteen, der trækker et spor gennem hele fortællingen med sine fantastiske tekster.

Endelig hører vi om livet i mediernes søgelys, om at overvinde en kræftsygdom og om et nyt kærlighedsforhold mod alle odds. Et kærlighedsforhold, der slutter hver eneste dag inden sengetid med at dele dagens moment. Det synes jeg er smukt.

“Tusindvis af længsler og bekymringer fyldte mig, og papiret var det eneste sted, jeg kunne gøre af dem”. Således skriver Hans Pilgaard selv om den støj i hovedet i form af poesi, tanker og refleksioner, der tilsammen udgør biografien her. Det er en velskrevet biografi, der både rummer humor, længsel, skam, skyld, kærlighed, drømme, hemmeligheder, venner, helte, ja kort sagt: “en bog til drømmerne, til synderne og til alle, der en gang i mellem har brug for, at nogen siger: Det er ok”. “Støj og fortielser” får en stor og varm anbefaling med herfra.

Fakta om bogen:
Titel: Støj og fortielser
Forfatter: Hans Pilgaard i samarbejde med Rikke Hyldgaard
Forlag: Politikens Forlag
Udgivelsesår: 2016
Anbefalet af: Lene Graugaard-Jensen