Ser du månen, Daniel

Ind i mellem får man de her læseoplevelser, hvor man, efter at have vendt det sidste blad og lukket bogen, alligevel ved, at det slet ikke er slut endnu. Den slags bøger, hvor man bare ved, at indtryk, mennesker og beskrivelser vil følge én lang tid endnu. Sådan har jeg det med “Ser du månen, Daniel” af Puk Damsgård.

Ser du månen, Daniel

“Ser du månen, Daniel” er Puk Damsgårds journalistiske fortælling om den danske freelancefotograf Daniel Rye, der var gidsel hos Islamisk Stat i 398 dage. Vi følger dels Daniels liv i fangenskab hos terrororganisationen i Syrien, dels hans families liv hjemme i Hedegård i Jylland.

Bogen er skrevet på baggrund af interviews og samtaler med Daniel Rye, hans famile, medfanger,baggrundskilder i ind- og udland, samt sikkerhedskonsulenten, der stod for eftersøgningen af Daniel i Syrien, og som i bogen kaldes Arthur.

Fortællingen bringer læseren nervepirrende tæt på en hverdag, hvor Daniel, sammen med 23 andre gidsler, oplever tortur og ydmygelser, men alligevel skaber venskaber og bevarer et håb om frigivelse. Blandt de øvrige udlændinge er amerikaneren James Foley, der ender med at blive myrdet i den syriske ørken.

Samtidig følger vi familiens kamp for at få Daniel frigivet, og deres håndtering af frygten for aldrig at få ham hjem igen. “Ser du månen, Daniel” er moderens ord til sig selv. Det beroliger hende at tænke på, at de begge befinder sig under samme himmel. Så føles hendes søn ikke helt så langt væk.

Læseren tages også med helt tæt på forhandlingerne om en enorm løsesum. En løsesum, der skal rejses af familien selv, uden offentlig opmærksomhed, og forhandles over moderens e-mail.

Daniel Rye er det sidste gidsel, der har forladt det verdenskendte fængsel i den syriske by Raqqa i live. Det gjorde han i juni 2014. Omtrent tre måneder senere skriver han denne besked til Puk Damsgård over Facebook: “Hej Puk. Mit navn er Daniel Rye. Du har sikkert hørt om mig. Jeg havde et lille arbejdsuheld sidste år. Det endte heldigvis godt for mig.”

I januar måned i år modtog Puk Damsgård Dansk Journalistforbunds Cavlingpris 2015. Puk Damsgård modtog Cavlingprisen for sine menneskelige og modige reportager fra det konfliktfyldte Mellemøsten , samt for “Ser du månen, Daniel”.

Cavling-formand Kirsten Pilgaard sagde således i sin tale til prisuddelingen: “Hun får også Cavlingprisen for den stærke fortælling “Ser du månen, Daniel”, om den danske fotograf, Daniel Rye, der blev kidnappet af Islamisk Stat og sad fanget i 13 måneder. Det er både historien om mennesket, om grusomheden og torturen, og historien om hvordan Islamisk Stat har erobret dele af Mellemøsten…. Det er blændende fortalt og det er fremragende formidlet.”

Blændende fortalt og fremragende formidlet – jeg kan kun være enig.

Fakta om bogen:
Titel: Ser du månen, Daniel
Forfatter: Puk Damsgård
Forlag: Politikens Forlag
Udgivelsesår: 2015
Anbefalet af: Lene Graugaard-Jensen