Om at dele læseoplevelser

Til grænsen

Jeg er netop blevet færdig med at høre “Til grænsen ” af Michael Falch. Jeg har lyttet til bogen på mine daglige køreture til mit arbejde på biblioteket. Selskabet på de halve timers køreture har været godt.

En meget ærlig og upoleret gengivelse af forfatterens ungdomserindringer, særligt som grænsesøgende rod i det sønderjyske. Venner, hash, kærester, frigørelse, familieopgør, druk, ensomhed og fællesskab.

Lydbogen er indtalt af forfatteren selv, hvilket efter min mening altid tilføjer et særligt nærværende lag til en biografisk fortælling.

Læseoplevelser på sociale medier

Da jeg startede på lydbogen havde jeg delt et billede dels på Facebook, dels på Instagram. Det har affødt en masse dejlig snak og udveksling af læse- og lytteoplevelser.

I en tid, hvor sociale medier ind mellem bliver udskældt, så vil jeg godt slå et lille slag for de sociale mediers evne til at mindske distancen mellem mennesker, og åbne op for muligheden for at inspirere hinanden og dele læseoplevelser.Både med mennesker du kender, en helt fremmed, et forlag eller en forfatter.

Når jeg er i gang med at læse eller lytte til en bog, så bliver bogens univers ofte en stor del af min hverdag. Jeg spekulerer og funderer over problematikker, glæder, sprog, paralleller eller noget helt andet.

Jeg synes det er så skønt, når en god kollega stopper mig ved kaffeautomaten for at spørge til en konkret læseoplevelse, når en veninde spørger , hvilken aldersgruppe en bestemt bog er til, når en vildt fremmed kommenterer på et opslag på Facebook eller når jeg på besøg ved mine forældre lige må vende om beskrivelsen af bogens karakterer nu også er helt sandfærdig.

Og det er noget af det deling af læseoplevelser kan. Åbne op for dialog og samtale. Sprede glæde og give læselyst. Det gør mig glad.

God weekend til dig herfra.