10 tips. Få det bedre og lev 10 år længere

Lev længere med sunde vaner.

Din livsstil er afgørende for, hvor længe du lever. Jo flere sunde vaner, jo flere friske år. Hent gode tips til de sunde vaner i bogen “10 tips. Få det bedre og lev 10 år længere” af Bertil Marklund.


“En kort guide til et langt liv” – således lyder undertitlen til bogen her. Er det så bare endnu en personlig selvhjælpsbog fyldt med forslag til livsstilsændringer? Nej , denne her er baseret på videnskab og aktuelle forskningsresultater, og så er den tilmed skrevet i et letforståeligt sprog og præsenteret i et overskueligt format.

Lidt om forfatteren

Forfatteren til bogen er den svenske læge Bertil Marklund, der er læge og professor  i almen medicin ved Göteborg Universitet, og som gennem 40 år har arbejdet med patienter og forskning: “I lægekredse taler vi meget om risikofaktorer, der medfører sygdom og for tidlig død. Jeg begyndte at tænke i andre baner og blev mere interesseret i sundhedsfremmende tiltag, altså, hvordan man med enkle midler kan styrke sit helbred i stedet for at fokusere på sygdom og død.”

Faktisk viser flere studier, i følge Bertil Marklund, at levealderens længde kun for 25 procents vedkommende skyldes de genetiske anlæg, hvorimod livsstilen udgør de sidste 75 procent. Så der er god grund til selv at tage fat på at forme din egen livsstil.

Bogens opbygning

Bogen indledes med et kort afsnit om bogens fokus, det forskningsmæssige grundlag, samt en beskrivelse af bogens to gennemgående perspektiver, nemlig at sundhedsfremme og at forebygge, for “sundhed er ikke en statisk tilstand. Vi bevæger os alle mellem sundhed og sygdom hele livet.” Herefter følger et kort afsnit om inflammation, der udgør en stor trussel mod vores sundhed.

Dernæst præsenteres læseren for 10 tips eller temaer:

  1. Bevæg dig – det gør dig yngre
  2. Brug tid til at samle nye kræfter
  3. Sov – søvn giver styrke
  4. Nyd solen – men med måde
  5. Spis dig sund og rask
  6. Vælg det rigtige at drikke
  7. Hav styr på vægten
  8. Hold munden sund – den påvirker hele dit helbred
  9. Vær optimist
  10. Brug hinanden – det har vi brug for

Hvert af de 10 temaer udfoldes i et afsnit med beskrivelser, fakta, nyttige oplysninger og forslag til handlinger. Bagerst i bogen findes facts og referencer.

Aktuel, saglig og vedkommende

“10 tips. Få det bedre og lev 10 år længere” fremstår både saglig og lettilgængelig. Omend den er helt uden billeder og kun består af tekst og tabeller, så appellerer den alligevel til mig med sin vedkommende og personlige tone. Her serveres der ganske upoppet  aktuel forskning og viden indefor et område, der ellers ofte domineres af mere erfaringsbaserede modediller. Marklund leverer gode råd om såvel kroppens som sjælens trivsel, der kan bruges af alle mennesker.

Fakta om bogen:
Titel: 10 tips. Få det bedre og lev 10 år længere.
Forfatter: Bertil Marklund
Forlag: Lindhardt og Ringhof
Udgivelsesår: 2016
Anbefalet af: Lene Graugaard-Jensen