Tillykke til “De små synger”

Vidste du godt, at “De små synger” runder 70 år ?

“De små synger” udkom for første gang i 1948, redigeret af Margrethe Lønborg Jensen og illustreret af Bitte Böcher. Den populære sangbog er siden udkommet i flere oplag og redigeret af Gunnar Nyborg-Jensen.

Den oprindelige udgave fra 1948 bestod af 134 forskellige børnesange for de mindste. Lige fra “Se den lille kattekilling, der findes på første opslag, og til “I skoven skulle være gilde”, der runder bogen af.

To udgaver på hylden

Forsiden med drengen med det gule hår, røde kinder, syngende mund og et optaget blik i sangbogen kender de fleste. Hjemme hos os har vi to forskellige udgaver.Én jeg har fået i julegave i 1976 og én jeg har fået af min tante, da jeg fik min første søn.

I den første er der skrevet: “Til Lene Fra Morfar Julen 1976” og i den anden står der “En buket af syngende blomster, når den lille Mads ikke kan finde ro. Kærlig hilsen Tante Titte, januar 2004”. Og hvor er det bare skønt med hilsener i boggaverne, så man mange år senere stadig kan mindes, hvornår og hvem, der har sendt en kærlig tanke.

Favoritter

Når jeg bladrer igennem “De små synger”, er der, rigtig mange sange jeg kender. Måske kender jeg ikke hele teksten, og så har sangbogen ind imellem været min livline. Enten fordi det bare er irriterende ikke at kunne huske teksten rigtigt, fordi der har været brug for en opdatering eller fordi et stædigt søvnig barn har insisteret på, at alle vers skulle med.

Jeg elsker den stille stund, når der skal siges godnat. Jeg er vokset op med godnatsang hver aften, og det er en ting, jeg har videreført til mine egne børn, omend jeg nu har måttet trække mig efter insisteren fra teenageren. “De små synger” forbinder jeg med den helt særlige tosomhed på kanten af sengen, når dagen vendes, sluttes og tempoet geares ned ved lyden af sang.

Der er mange favoritter i “De små synger” og bladren i bogen puster til nostalgien. Jeg synger eksempelvis om Pjerrot og månen, hver aften for min datter . Eller hvad med “Hør den lille stær”, det er en dejlig sang. Eller hvad med “Mors lille Ole”, hvor billedet af Ole og bjørnen, næsten gør, at jeg kan høre min mormor synge. Eller hvad med ….

Du har sikkert også dine favoritter. Har du “De små synger” stående hjemme på hylden, så prøv at finde den frem og tag et kig.