Syv små forelæsninger om fysik

Jeg har netop færdiggjort læsningen af Carlo Rovellis internationale bestseller “Syv små forelæsninger om fysik”. Det er en lille sag på blot 78 sider, der klart og præcist formidler syv små forelæsninger om fysikkens væsen fra  kvantemekanikken og de mindste elementarpartikler til den store gåde om universet. Jeg må sige , at jeg er begejstret.

8702184907

Bogens syv forelæsninger er en udvidelse af en artikelserie bragt i det italienske dagblad Sole 24 Ores kulturtillæg Domenica. Med Carlo Rovellis egne ord, så har han ønsket at vise , at naturvidenskaben er en integreret og levende del af kulturen, og tilsammen udgør de syv forelæsninger en panorering hen over de væsentligste og mest fascinerende aspekter af fysikken i det 20. århundrede: “Videnskaben hjælper os nemlig med bedre at forstå verden, men den viser os også, hvor meget vi endnu ikke ved.”

Bogens første forelæsning er om det, den russiske fysiker Lev Landau har omtalt som “den smukkeste af alle videnskabelige teorier”, nemlig Albert Einsteins almene relativitetsteori. Herefter følger forelæsninger om kvantemekanikken, kosmos, elementarpartiklerne, kvantegravitation, samt sandsynlighed og sorte hullers varme. Bogens afsluttende forelæsning vender tilbage til os selv og spørger, hvilken plads vi mennesker har i den moderne fysiks fremstilling af verden.Bogen igennem præsenteres læseren for en række af videnskabens største teoretikere; eksempelvis Einstein, Newton, Bohr og Hawkins.

Carlo Rovelli er sluppet rigtig godt fra at gøre det 20. århundredes største videnskabelige opdagelser indenfor fysikkens verden tilgængelige og fascinerende. Teorierne formidles i et klart sprog og serveres tilmed i et lommeformat.

Bogen falder i kategorien af populærvidenskabelig litteratur, dog helt klart forstået på en positiv måde, og lærer os at naturens fine struktur er langt mere raffineret, end den forekommer os at være. Naturen er vores hjem, og vi er en del af naturen. Carlo Rovelli formulerer det smukt således: “Naturen er vores hjem, og vi er hjemme i naturen. Denne mærkelige, spraglede og forbløffende verden, som vi udforsker, hvor rummet opløses i korn, hvor tiden ikke eksisterer, og hvor tingene ikke kan være noget sted, er ikke noget, der fjerner os fra os selv: Det er blot det, som vores naturlige nysgerrighed viser os af vores hjem. Af det stof, vi selv er gjort af. Vi består af det samme stjernestøv, som tingene består af, og både når vi er opslugt af smerte, og når vi ler, og glæden stråler, er vi blot det, som vi nødvendigvis må være: en del af vores verden.”

Fakta om bogen:
Titel: Syv små forelæsninger om fysik
Forfatter: Carlo Rovelli
Forlag: Gyldendal
Udgivelsesår: 2016
Anbefalet af: Lene Graugaard-Jensen