Støt dit skolebarn

Netop nu er gymnasieelever landet over i fuld gang med forberedelserne til deres SRP opgaver. Der søges litteratur og gode kilder til spændende problemstillinger. Flere af dem kigger forbi på landets biblioteker, og lige for tiden møder jeg flere af dem på mine udlånsvagter.Måske … medmindre de i stedet har sendt deres mor.

Deres mor ? Kan det virkelig passe, at man kan komme så langt i skolesystemet, og så er det stadig mor, der laver litteraturliste og har styr på problemformuleringen? Der er rigtig mange selvstændige , videbegærlige og arbejdsomme unge mennesker, men det er altså desværre ind i mellem mor, der er primus motor på opgaveskrivningen. Næste gang jeg hjælper med læsestof, så tror jeg, at jeg sniger denne lille guide til mor med i bunken

.

Sådan bliver du dit barns bedste lærer

Du er dit barns bedste lærer. Det mener Maria Baldus, der står bag bogen “Støt dit skolebarn”, en forældreguide til forældre, der ønsker at motivere deres skolebørn. Maria Baldus er tidligere skolelærer og har virksomheden God i skolen, hvor hun rådgiver og afholder kurser for forældre, om hvordan man hjælper sit barn til at opleve skolesucces og trives med skolens udfordringer.

“Støt dit skolebarn” er opbygget af 12 kapitler. Den indledes med en fortolkning af uddannelsesforskeren John Hatties bud på, hvad der gør børn gode i skolen, nemlig:

  • At have høje forventninger
  • At give barnet udfordringer
  • At vise læring er hårdt arbejde
  • At fokusere på barnets udvikling
  • At lytte til dit barn

Herefter følger en opfordring til at arbejde med det Maria Baldus betegner som dit barns “God i skolen gen”. At blive god i skolen starter med, at man kan bære sin egen taske, rydde op på sit eget værelse, hjælpe med huslige opgaver – kort sagt at barnet kan arbejde med “Skal- opgaver”. Hermed melder forfatteren sig i koret af mange aktuelle forfattere og forskere, der mener, at noget af det vigtigste at lære børn i dag er vedholdenhed.

Servicer ikke dit barn i stykker

Vedholdenhed er den røde tråd guiden igennem, der tager fat på arbejdet med forventninger, pligter, motivering og giver bud på fem klassiske fejl, du ikke må begå i forhold til skolen. Læseren får konkrete bud på, hvordan du som forældre kan motivere dit barn til mere vedholdenhed,  førstehjælp til, hvad du gør, når det hele går i hårknude, samt forslag til gode lektietricks og åbne, coachende spørgsmål.

Tonen i bogen og guideformatet er letlæst, og bogen har mere fokus på tips og tricks end løftede pegefingre. Den er brugbar og teoretisk forankret. Den sætter helt sikkert tanker i gang hos enhver forældre til et skolebarn, og minder læseren om ikke – i den bedste mening – at servicere sine børn i stykker. Jeg er godt klar over, at hjemme hos mig , er serviceniveauet ind i mellem for højt – særligt når hverdagen rammer en træt teenager, men jeg lover mig selv, at det aldrig bliver mig, der står på biblioteket og søger litteratur og kilder til en SRP-opgave for mine børn.

Er du blevet interesseret i at vide mere, så kan du udover at læse bogen, også høre forfattren Maria Baldus i denne Podcast fra Radio24syv, hvor hun sætter ord på en hel del af bogens pointer: https://www.radio24syv.dk/programmer/foraeldreintra/19871424/stot-dit-skolebarn

Fakta om bogen:
Titel: Støt dit skolebarn
Forfatter: Maria Baldus
Forlag: Mellemgaard
Udgivelsesår: 2017
Anbefalet af: Lene Graugaard-Jensen