Statsministrene

Statsministerposten er et embede, som alle danskere har et forhold og en mening til, men kun fem personer kender embedet helt indefra. Det er naturligvis: Poul Schlüter, Poul Nyrup Rasmussen, Anders Fogh Rasmussen, Helle Thorning-Schmidt og Lars Løkke Rasmussen. Tilsammen har de ledet Danmark i 35 år.

Møde på Marienborg

Anne Sofie Kragh og Michael Dyrby satte to dage i maj 2017 de fem nulevende statsministre stævne i embedsboligen på Marienborg til samtaler om statsministerembedet. Forud for mødet havde statsministrene desuden ladet sig interviewe enkeltvis. Mødet på Marienborg mundede ud i programserien “Statsministrene” på DR, som du måske allerede har set. Bogen her er et sammenkog af såvel interviews, som dagene fælles på Marienborg.

Mødet er dokumenteret hele vejen af reportagefotografen Morten Albæk, der desuden har bidraget til bogen med fantastiske portrætter af statsministrene.

Bogen om “Statsministrene”

Bogen indledes med en præsentation af de fem statsministre og deres egne refleksioner over, hvad de gerne vil være for en slags statsminister – hvad de gerne vil huskes for. Herefter hører vi om, hvordan de hver især fik statsministerposten og deres første dage på kontoret.

De følgende kapitler kredser om lederskabet, hverdagen og såvel danske, som internationale sejre og nederlag. Herefter er der fokus på de mere personlige omkostninger af at bestride statsministerposten: sagerne, at blive sat i bås og påvirkningen af familielivet. Opbygningen med skiftende emner, som alle fem forholder sig til, fungerer rigtig fint.

Bogens afsluttende kapitel har titlen Exit, og handler om, hvad der skete, da det hele stoppede igen.

Dedikation, sejre og kriser

I bogen støder du på citater som: “jeg nød hvert øjeblik”, “det var hårdt men godt” eller “et godt liv som statsminister forudsætter, at du tør være menneske og dermed også erkender, at du begår fejl”.

Alt i alt synes jeg, at bogen her lykkes godt med at præsentere fem mennesker bag statsministerposten – deres dedikation, sejre og kriser. Bogen har primært et underholdende sigte. Hvis du læser den for at blive underholdt og har lyst til at læse små sjove anekdoter om personerne bag statsministerposten, så vil du føle dig i godt selskab hele vejen af såvel tekst, som billeder.

Fakta om bogen:
Titel: Statsministrene
Forfatter: Anne Sofie Kragh og Michael Dyrby
Forlag: Politikens Forlag
Udgivelsesår: 2017
Anbefalet af: Lene Graugaard-Jensen