Ståsteder

Forleden dag, da jeg havde udlånsvagt på biblioteket, kom der en mand og spurgte til en roman af forfatteren og filosoffen Iris Murdoch.

Bøgerne var gemt godt væk i bibliotekets underetage, og under snakken på vej derned kom det frem, at interessen for at se nærmere på bøger af lige netop denne forfatter, var opstået under læsningen af Svend Brinkmanns nye udgivelse “Ståsteder”.

Jeg fortalte, at jeg også var i gang med bogen, hvortil låneren sagde. “Han er nu en klog mand ham Brinkmann – han forstår at servere store kloge tænkeres ord, og krydre det med sin egen mening, så det bliver nemt at gå til … og så har jeg endda fået lyst til at vide endnu mere”.

Nu er jeg også selv blevet færdig med læsningen af “Ståsteder – 10 gamle ideer til en ny verden” og jeg vil give låneren fra biblioteket ret. Brinkmann er altså inspirerende og tankevækkende læsning.

“Ståsteder – 10 gamle ideer til en ny verden” er en selvstændig opfølgning til Brinkmanns populære bog “Stå fast”, som også er blevet anbefalet her på Faghylden. Fik du ikke læst  anbefalingen, så kan du finde den her: Stå fast

Hovedtesen i “Ståsteder” er, at mening i livet knyttes til de fænomener, der er et mål i sig selv. De aktiviteter vi udfører, fordi de simpelthen har værdi i sig selv. Dette står, ifølge Brinkmann, i stærk kontrast til den nyttetænkning og instrumentalisering, der præger vores samfund i dag, hvor alt, hvad vi gør, skal være nyttigt og kunne bruges til noget.

I “Ståsteder” indkredser Brinkmann 10 eksistentielle ståsteder, som har iboende værdi:“De ti ideer er tænkt som påmindelser om, hvad der er væsentligt og meningsfuldt i tilværelsen. Mit håb er, at man ved at læse mine påmindelser vil komme til en erkendelse af, at der er noget, der har værdi i sig selv, og som er en indre del af en menneskelig og meningsfuld tilværelse.”

De ti eksistentielle grundforhold eller ståsteder, Brinkmann præsenterer for læseren er: Det gode, Værdigheden, Løftet, Selvet, Sandheden, Ansvaret, Kærligheden, Tilgivelsen, Friheden og Døden. Hvert ståsted har sit eget kapitel, hvori den filosofiske tanke bag forklares, og derefter sættes i relation til aktuelle tendenser i tiden.

Læseren præsenteres for store tænkere lige fra oldtiden til i dag, såsom Aristoteles, Løgstrup, Foucault, Kierkegaard eller Montaigne. Men læseren støder såmænd også på Kim Larsen, Woody Allen eller Joan Ørting.

Brinkmann er velargumenterende og for mig satte læsningen gang i en masse tanker om, hvad der giver mening og værdi – ikke blot i mit liv- men i vores fælles liv. Jeg læste bogen i små bidder og gav den tid til at lagre sig undervejs. Jeg er begejstret for Brinkmanns samfundskritiske vinkler og det klare fokus på fællesskabet. Men mest af alt, så er jeg begejstret for alle de tanker, læsningen af “Ståsteder” sætter i gang. Tanker om mening, lykke og om livet, der enten opleves eller leves.Bogen kan varmt anbefales.

Fakta om bogen:
Titel: Ståsteder - 10 gamle ideer til en ny verden
Forfatter: Svend Brinkmann
Forlag: Gyldendal Business
Udgivelsesår: 2016
Anbefalet af: Lene Graugaard-Jensen