Om DIY og hæklede klude

Med jævne mellemrum har jeg her på Faghylden skrevet lidt om tendenser i de nye fagbogsudgivelser. Når jeg har udlånsvagt på biblioteket, står jeg, så jeg kan kigge lige over på bibliotekets udstillingshylder med nye materialer. Der er både film, musik, krimi, kærlighedsromaner, slægtshistorier, fantasy-fortællinger, biografier, tegneserier og naturligvis også et bredt udvalg af nye fagbøger.

Sidst jeg skrev var to af de emner, der var rigt repræsenteret: hår og tarme. Fletninger, opsætninger, frisurer, snoninger og teknikker. Sunde tarme med charme, der var hjernens nye liv, i topform eller måske istedet irritable. Når jeg her i forsommeren har betragtet nyhedshylderne, så må det være betegnelsen DIY og hæklede klude, der har været særligt repræsenteret.

Og hvad er DIY så for noget ? Betegnelsen går igen på bøger om alt fra dronebyggeri til istandsættelse af loppefund. DIY står for DO IT YOURSELF , og i al sin enkelhed er det simpelthen gør-det-selv bøgerne, der nu også har fået sig en engelsk betegnelse.

Men DIY betegnelsen rummer mere end det. DIY sender også et signal om et alternativ til forbrugersamfundet. Et alternativ til en “brug og smid væk kultur”, der i stedet hylder det positive og livsbekræftende i at tænke på miljøet og genbruge. Betegnelsen har de seneste år været meget brugt i magasiner og blade, samt på medier som Instagram og Pinterest. En vigtig del af DIY begrebet er nemlig også at dele – ideer, billeder, opskrifter og inspiration – meget gerne online. Nu har betegnelsen altså i den grad også sneget sig ind i bogtitlerne.

Blandt DIY – bøgerne er der kommet mange nye bøger om klude. Ja, vores gamle oldemors hjemmelavede karklude er simpelthen blevet hot. Der er bøger om hæklede klude, strikkede klude eller ganske enkelt klude fra A-Ø. Eksempelvis har Gitte Gade hos forlaget Klematis udgivet “Hæklede klude fra A til Ø”. Camilla Schmidt Rasmussen og Sofie Grangaard har ved Turbine udgivet “Hæklede klude til dit køkken og badeværelse”, og Susanne Gustafsson har ved Rosinante udgivet “Skønne klude – 50 ting du nemt kan strikke og hækle til dit hjem”.

Hæklede klude

Har du ikke lyst til at kaste dig over kludene, så er der faktisk mange andre hækle-bøger på nyhedshylderne lige nu. Hækling af firkanter, sekskanter, snefnug, babysko, blomster, mandalaer, pyntebånd, dyr, tæpper, puder eller endda frugt og grønt . Kun fantasien sætter tilsyneladende grænserne. Du kan også blive fuldt opdateret på forskellige teknikker – eksempelvis tunesisk og finsk hækling.

hækling

Måske en lille sommerferiebeskæftigelse ? Mulighederne for at hente inspiration i fagbogsnyhederne er i hvert fald gode.