Nede i jorden – oppe i himlen

Bogen her er egentlig ikke en fagbog i klassisk forstand, og derfor har jeg da også gjort mig mine overvejelser over, om den skulle anbefales her på Faghylden. “Nede i jorden – oppe i himlen” er nemlig en billedbog. En billedbog, der lægger op til samtale om døden i børnehøjde.

“Nede i jorden – oppe i himlen” bør , efter min mening, stå klar på bibliotekets forældrehylde, og derfor får den denne anbefaling med på Faghylden. Bogen skal stå klar til, når behovet for at tale med børn om at miste og savne, melder sig for professionelle eller pårørende. Et behov, der desværre helt sikkert er der. Hvert eneste år mister mere end 2000 børn i Danmark nemlig en mor eller en far.

“Nede i jorden- oppe i himlen” er skrevet af Stine Melgaard Lassen i samarbejde med søsteren Tea Melgaard. Forfatterne har selv oplevet at miste et vigtigt menneske i deres familie, og oplevede da et behov for at tale med deres børn om sorg og savn. Bogen her er deres bud på et udgangspunkt for denne samtale.Bogen henvender sig til lærere, pædagoger eller forældre, og egner sig til oplæsning for børn i børnehavealderen eller i skolens yngste klasser.

“Nede i jorden- oppe i himlen” handler om drengen Anton, der en dag hentes af sin mor i børnehaven og tydeligt fornemmer, at der er noget helt galt. Antons far er død.

Vi følger nu Anton i dagligdagssituationer, hvor han savner og mindes sin far. Til begravelsen, hvor han tænker på den fine hvide kiste, der nu bliver beskidt. Tilbage i børnehaven, hvor han ikke ved , hvordan han skal lege igen, eller på hylden i fars skab, hvor der dufter så dejligt af far. Vi følger også Anton, da han mødes i en sorggruppe med andre børn, der har mistet, og forestiller sig, at far er blevet til en regnbue, eller da han er vred på sin far, fordi han ikke er der til at hjælpe med at ordne Antons ødelagte cykel.

Bogen beskriver i børnehøjde, hvordan Anton savner og mangler sin far, men også hvordan han bliver rigtig vred på ham, fordi han er væk. Fortællingen om Anton er ledsaget af rigtig fine illustrationer lavet af Karina Bækkelund, der inviterer til samtale.

Bagerst i bogen er der en lille tekst til den voksne om børns forskellige sorgreaktioner og en opfordring til at anskue sorg som et livsvilkår, som såvel barnet som den voksne skal lære at håndtere. Sidst i bogen finder du desuden en liste med nyttige links til sorggrupper for børn og unge.

Det er enormt vigtigt , at vi har mod til at tale om sorgen, savnet, vreden og minderne, når vi mister en af vores nære. Måske bliver barnet ked af det, men det betyder ikke, at vi skal lade være med at tale sammen om det, der er svært. Sorgen går nemlig ikke bare over en dag, men ændrer os som menneske for altid.

Fakta om bogen:
Titel: Nede i jorden - oppe i himlen
Forfatter: Stine Melgaard Lassen i samarb med Tea Melgaard
Forlag: Forlaget Sole
Udgivelsesår: 2016
Anbefalet af: Lene Graugaard-Jensen