Mit vildeste måltid

Mine måltider

Bogen her bragte mig tilbage til min farmors lille hyggelige køkken. En meget lille dame, der med stor sejhed rørte pandekagedejen rundt i vilde sving i et lerfad. Duften af pandekager, der bredte sig, den spruttende lyd fra komfuret og den helt specielle duft fra spisekammeret, hvor glas med lækker hjemmelavet marmelade stod i rækker.

Læsningen sendte mig ligeledes afsted til en regnfuld aften, varm som en sauna, i det sydlige Brasilien på en tvivlsom familierestaurant med det møreste kød og en fantastisk sovs fyldt med kulsorte bønner.

19 forskellige vilde måltider

I bogen “Mit vildeste måltid” får du serveret 19 vidt forskellige mænds fortællinger om 19 lige så vidt forskellige vilde måltider.

Du kan læse om Knud Romer, der som barn fik en ganske særlig wienersnitzel hos sin mormor, eller om Jens Jørn Spottag, der ændrede syn på mad og vin efter en fransk lammeret i Aarhus. Du kan også læse om Allan Olsens asiatiske afskedsmiddag, hvor han er ved at brænde op indvendigt efter mødet med retten “deviled eggs”, eller Mads Nissens oplevelser med en grisefest i Amazonas.

Det er de 19 mænds helt egne fortællinger,og det personlige understreges af de medvirkendes egne private fotos. Hver fortælling ledsages desuden af en opskrift. Det er Claus Henriksen, køkkenchef på Dragsholm Slot, der har genskabt opskrifterne på eksempelvis khinkali, powersuppe, deviled crab eller tagine med lam.

Det handler om meget mere end mad

Bogens forord leveres af madskribenten Lars Bjerregaard, der meget rammende iscenesætter de personlige madfortællinger således: “Jeg tror, at fordi det vildeste måltid handler om så meget andet end maden på tallerkenen, husker vi det. Og det er også derfor, at historien om netop det måltid er værd at fortælle. Om det så er blandt blodtørstige pelsjægere i Sibirien, i en hytte på en vandretur i de norske fjelde, eller på bagsædet af en udtjent bus i Mali. Eller omkring et slidt spisebord på Mols.”

Netop derfor, så er bogen her meget mere end bare en kogebog. Jeg siger velbekomme og god rejse tilbage til netop dit  vildeste måltid.

Fakta om bogen:
Titel: Mit vildeste måltid
Forfatter: Lars Birk (red)
Forlag: Spacecraft
Udgivelsesår: 2016
Anbefalet af: Lene Graugaard-Jensen