Minefelter

En udenrigsreporters erindringer

Jens Nauntofte gik bort i marts 2017. Heldigvis nåede han at færdiggøre sin erindringsbog , Minefelter, der både byder på en vedkommende personlig livsberetning og et blik ind i historien , lige hvor den foregik.

Leif Davidsen har skrevet forordet til Jens Nauntoftes erindringer, der ifølge ham “sætter et smukt og varigt minde over et langt og produktivt liv”. Jens Nauntofte var historiker, journalist og forfatter, og vel nok en af Danmarks mest anerkendte udenrigsreportere. Særligt på TV-Avisen, hvor han stod for intens dækning af konflikter i Mellemøsten.

Det private og det professionelle

“Minefelter er en erindringsbog, der veksler mellem det private og det professionelle. Den er ikke kronologisk opbygget, men sammensat af punktnedslag i såvel Nauntoftes liv, som store historiske begivenheder.

Det historiske blik spænder fra feltmadrasserne, der blev kørt bort på åbne lastbiler gennem Viborgs gader, til opførelsen af Berlinmuren eller Saigons og Berlinmurens fald.Læseren får også nedslag i interviews med magthavere som Gaddafi, Saddam Hussein eller Arafat.

Den personlige beretning tager sit udgangspunkt i barndomsbyen Viborg, hvor det særligt er den ærlige historie om opvæksten med en maniodepressiv og kristen fader, der har krævet tilløb at formidle. Han beskriver faderen som hans store tyran, men samtidig hans største drivkraft.

Der er ingen tvivl om, at Jens Nauntofte har en eventyrer i blodet. Som lille dreng fulgte han med stor fascination storebroderens rejse til Indokina og Vietnam som kriger i Fremmedlegionen. Siden da har jagten på eventyr været en råd tråd gennem både det personlige og professionelle virke. Nauntofte har da også været medlem af eventyrernes klub.

Kvinderne har også en særlig plads i erindringsbogen her. Smukke kvinder, på forskellige tider og fra forskellige lande. Ikke mindst hustruen Maria, der har omtales flere gange. I Davidsens forord beskrives Jens Nauntofte og hustruen Marias forhold således: “Jens og Maria passede sammen, som fine handsker til smukke hænder.”

Medrivende fortælling

Jeg har hørt “Minefelter” som lydbog i bilen, oplæst af Karsten Pharaos behagelige stemme. Jeg blev revet med af såvel den personlige beretning, som det historiske vingesus.

Minefelter beskriver et spændende, begivenhedsrigt og eventyrligt liv, som jeg kun kan anbefale dig at dykke ned i.

Fakta om bogen:
Titel: Minefelter
Forfatter: Jens Nauntofte
Forlag: Politikens Forlag
Udgivelsesår: 2017
Anbefalet af: Lene Graugaard-Jensen