Min europæiske familie

Tusindvis af danskere begraver sig i kirkebøger og gamle dokumenter på landets lokalarkiver for at spore slægten tilbage i flere århundreder. Karin Bojs, der er svensk videnskabsjournalist og forfatter, kaster et virkelig langt blik tilbage på sin slægtshistorie, idet hun forsøger at spore sine aner hele 54000 år tilbage i tiden.

I bogen “Min europæiske familie i de sidste 54000 år”, der velfortjent blev kåret til årets bedste fagbog i Sverige i 2015, tager hun læseren med på en underholdende og lærerig tidsrejse.

Bogen tager sit udgangspunkt ved bredden af Geneserat sø for 54000 år siden, hvor Karin Bojs med narrativ frihed beskriver en slank sorthåret kvinde, der efter mødet med en neandertal- mand, føder en troldunge. Herefter følger en genetisk og arkæologisk rejse mod Europa baseret på massiv research af aktuel DNA-forskning, arkæologiske udgravninger, interviews med forskere, samt en fysisk rejse rundt til store fundsteder og museer i Europa.

Fortællingen bringer læseren kronologisk frem i tiden, hvor vi eksempelvis hører om den 20-årige Kostenki-14, der levede for 38500 år siden ved floden Don i Rusland. Læseren præsenteres også for eventyrlystne unge fra Doggerland på besøg i Sverige for 14000 år siden, for en sorthåret mand med mørk hud, men lysende blå øjne, der levede i den spanske hule La Brana nær Atlanterhavskysten for næsten 8000 år siden, eller Otzi, ismanden fra Tyrol, en senet og stærk mand på 50 kg, der levede for 5300 år siden. Den europæiske tidsrejse slutter i moderne tid i Stockholm med forfatterens egen moder, Anita.

“De fleste af os, som bor i Europa i dag, bærer på en blanding af “jægergener” og “bondegener”. Vi repræsenterer forskellige indvandringsbølger, som på afgørende måder har påvirket  vores verdensdels tidlige historie. Tag for eksempel mig. Når jeg følger mine egne mitokondrier og dermed min lige mødrene linje, ender jeg mange ti tusind år tilbage i tiden hos istidsslægtninge, som jagede rener og hjorte. Når jeg følger min farmors mitochondrier, går den mødrene linje tilbage til Syrien og stedet for det første agerbrug. Jeg er en blanding. Det er vi alle. Men faktum er, at den første bølge af jægere og den anden af bønder ikke helt er nok til at forklare Europas tidlige historie. DNA-forskere bliver stadig mere overbeviste om, at der har været en tredje bølge. Og den bølge kom fra øst”

Det er ikke kun menneskets udvikling og bevægelse, der beskrives. Også musikkens og kunstens historie berøres med beskrivelser af eksempelvis tidlige fløjtespillere, hulemalerier eller keramik. Der fortælles desuden om fødevarer, boligforhold, klimatiske forhold eller dyrehold f.eks tamme hunde og katte.

Jeg var begejstret for læsningen af “Min europæiske famile i de sidste 54000 år”. Jeg var både godt underholdt og så blev jeg klogere på et emne, som jeg nok ellers ville have fundet lidt tørt. Jeg synes, Karin Bojs leverer personlig og underholdende videnskabsformidling i et letforståeligt sprog, og på forunderlig vis blev fortidens mennesker gjort levende og vedkommende. Og så lod bogen mig tilbage med et vigtigt budskab i lige netop vores tid: “Alle mennesker i hele verden slægter en kvinde på, som vi kan kalde for Eva. Hun levede i Afrika for omkring 200000 år siden. Vi, som er Evas efterkommere, bærer på dna, som for en stor del er identisk. Kun små variationer skiller os ad.”

Fakta om bogen:
Titel: Min europæiske familie i 54000 år
Forfatter: Karin Bojs
Forlag: Udgivelsesår: 2016
Anbefalet af: Lene Graugaard-Jensen