Mandela effekten

“Mandela effekten” er en bog om, hvordan man bringer nærvær ind i dialogen.

man-156732_1280

Bogens forfatter, John Madsen, er tilbage i 2000 i Sydafrika for at promovere et ung til ung projekt til WHO’s World Aids Konference. Han ser særligt frem til at skulle høre den tidligere præsident Nelson Mandela holde afslutningstalen på konferencen. Desværre må han forlade konferencen for at gå på toilettet,lige umiddelbart før Nelson Mandela skal på, og han opdager herefter, til sin store fortrydelse,at det er umuligt at komme ind igen.

Skæbnen vil dog, at John Madsen, alligevel møder Nelson Mandela. Ved et lykketræf træder Mandela ud af en bil kun ganske få meter fra ham, og han skynder sig at råbe: “Greetings from Denmark, Mr. Mandela!”. Mandela standser op, går hen og giver hånd , og fører herefter, til trods for en del tumult, en samtale med John Madsen. Mandela udviser så stor opmærksomhed og nærvær i kontakten, at oplevelsen bliver til stor inspiration for John Madsen:

Hvad var det Nelson Mandela kunne, og som alle der har mødt ham, kan berette det samme om? Han kunne udvise et nærvær, som gjorde man følte sig set.”

Vores samfund er præget af store forandringer – alle har travlt, og vi kan have svært ved at tage os tid til at lytte til hinanden. Men kan man lære at være mere nærværende ? Bogens svar er, at selvfølgelig kan man det, men det kræver, at man arbejder bevidst med at skabe en forandring.

Læseren præsenteres for en dialogform, der tager højde for, at den sparsomme tid vi bruger på hinanden, bruges optimalt og nært. “Tanken bag dialogformen er, at den er ligeværdig. Den er skabt til at få formidlet de budskaber, man har på hjerte. Den er skabt til relationer, hvor man gerne vil blive set, hørt og mødt.”

“Mandela effekten – nærhed i dialogen” sætter tid, nærvær, anerkendelse og empati på dagsordenen. Den anviser praksisnære veje til at udvikle anerkendende relationer, og sætter fokus på vigtigheden af, at vi alle øver os på at lytte nærværende til hinanden i en hektisk hverdag.

Omend jeg som læser til tider mangler en rød tråd gennem bogens teoretiske aspekter på dialogen, så synes jeg stadig, at den er relevant og tankevækkende med sit budskab om at turde lade andre komme til orde uden at tabe sig selv.

Fakta om bogen:
Titel: Mandela effekten - nærhed i dialogen
Forfatter: John Madsen
Forlag: Sunshine
Udgivelsesår:2015
Anbefalet af: Lene Graugaard-Jensen