Made in Aarhus

Startskuddet har lydt for Aarhus som europæisk kulturhovedstad 2017. Bogen “Made in Aarhus” er et af Den Gamle Bys bidrag til kulturbyprojektet.

“Made in Aarhus” er en  sjov profilbog om smilets by. Læseren får fortællingen om 29 forskellige emner og begivenheder, der alle har deres udspring i Aarhus, men som samtidig har national, eller måske endda international rækkevidde.

Det er en buket af vigtige, men måske også ukendte, historier,  fænomener og påfund fra sidste halvdel af det 20. århundrede. Journalist og forfatter Dorte Søholm har samlet buketten ved research og interview af vidner til begivenhederne.

Bogens begivenheder spænder vidt, så læseren præsenteres for alt fra Arnbitter, der startede som et forsøg i vinhandler Hansens laboratorium, til Søstrene Grenes butikskoncept, der startede i 1973 på første sal over gågaden i Aarhus eller Koen Karoline, mejeriernes maskot, der kom til verden på tegneren Grete Richs køkkenbord i Aarhus i 1958.

Spændet er vidt og bogen kan læses fra ende til anden, eller man kan dykke ned i lige de emner, der fanger interessen. Bogen bød på flere overraskelser for mig. Vidste du f. eks at magnumisen blev udviklet på Frisko i Aarhus og sendt på markedet tilbage i 1989? At danmarks første genbrugsbutik åbnede i en nedlagt grønthandel i Gammel Munkegade i 1972? Eller at den lille smilende sol med “Atomkraft? Nej tak” kom til verden i OOA´s lokalgruppe i Aarhus – og i øvrigt i dag er oversat til hele 52 sprog og udbredt til hele verden?

Bliv klogere på musik, politik, famililiv, virksomhedsbrands eller film , der alle har et lokalt Aarhus-udspring. Nøglepersonerne, der bidrager med netop deres vinkler på de enkelte historier, giver fortællingerne et dejligt personligt drys. Bogen henvender sig nok primært til alle, der har et Aarhus-hjerte, der banker. For os fortæller og dokumenterer den, hvor bred buketten er af fænomener og påfund, der er “Made in Aarhus”.

Fakta om bogen:
Titel: Made in Aarhus
Forfatter: Dorte Søholm
Forlag: Aarhus Universitetsforlag
Udgivelsesår: 2017
Anbefalet af: Lene Graugaard-Jensen