Krydderurter i have og køkken

Efterårsferien går på hæld. De sidste sensommer-krampetrækninger viste sig først på ugen, hvor jeg gik i haven. Fejede, klippede ned, samlede nedfaldsæbler, fjernede ukrudt og sneg mig til forårsdrømme om nye krydderurtebede.

Måske skulle jeg prøve at dyrke anis, verdens ældst kendte krydderurt, der smager fortrinligt i bagværk og efter sigende skulle virke mod luft og krampe i maven ? Eller den smukke blomsterkarse, der er kendt som naturens pencillin og tilmed har gavnlig indvirkning på fordøjelsen. Den ville gøre sig godt på en sommersalat med sine smukke gule, røde og orange blomster med en skarp sennepsagtig smag .

Mulighederne er mange, og hjælpen er nær i Anemette Olesens bog “krydderurter i have og køkken”.

Bogens opbygning

“Krydderurter i have og køkken” indledes med et forord om de mange muligheder for at dyrke krydderurter. Enten som et staudebed, i potter og krukker eller blot i vindueskarmen. Dernæst et afsnit om formering, høst, tørring og opbevaring af krydderurter.

Derefter følger præsentation og gennemgang af 38 forskellige krydderurter.Fra anis til timian. Planterne præsenteres med et historisk rids og et bredt blik på plantens anvendelsesmuligheder til madlavning, medicinsk eller kosmetisk. Hver krydderurt har opslag med en flot illustration, beskrivende tekst, fotos, samt forslag til opskrifter.

Bagerst i bogen er der flere informative tabeller om dyrkning og høst, forhold til insekter, botaniske egenskaber, smag eller medicinsk virkning.

Opslag og inspiration

Du kan finde et bredt udvalg fra basilikum og ene, til humle, kvan, malurt og ramsløg. Der er lækre opskrifter på dildasier, engelsk hestemyntesauce, kommenskringler, kogt æblegele med lavendel eller dampede ramsløg i sennepsmarinade. Eller gode ideer til balsam med timian, morgenfruecreme eller skintonic med lavendel.

Bogen fungerer fint som opslagsværk, hvis du vil vide mere om en særlig krydderurt og dens anvendelsesmuigheder, men er også rigtig fin til inspirationslæsning.Mulighederne er mange, så forårsdrømmene om nye krydderurtebede, kan godt begynde.

Fakta om bogen: ANMELDEREKSEMPLAR
Titel: Krydderurter i have og køkken
Forfatter: Anemtte Olesen
Forlag: Hovedland
Udgivelsesår: 2014
Anbefalet af: Lene Graugaard-Jensen