Jeg løber

“Jeg kan ikke tænke på andet end den her sætning: Jeg løber. Jeg løber efter en tid. Jeg løber for tiden. Måske for eftertiden. Måske ikke altid. Men jeg må løbe. Hver dag helst. Ellers løber det afsted med mig og efterlader mig plantet i jorden. Bundet til grunden med rødder. Jeg løber måske fra tiden, men herregud, det er vel ikke så underligt.”

Således skriver Anders Legarth Schmidt i bogen “Jeg løber”, som jeg netop har afsluttet læsningen af. Bogen har, med sine poetiske refleksioner over at løbe, og sine personlige beskrivelser af savn og sorg, gjort et stort indtryk på mig.

Svævende, fri og let

“Jeg løber” er skrevet af journalisten Anders Legarth Schmidt. Teksterne blev oprindeligt udgivet som blog i Politiken, og er i efteråret 2017 blevet opsat som teaterforestilling på Det Kongelige Teater.

Ellen, Anders Legarth Schmidts datter, døde i september 2013, blot seks år gammel, efter længere tids kræftsygdom.

Blot få timer efter lægerne på Rigshospitalet har slukket for Ellens respirator, begynder Anders Legarth Schmidt at løbe, og føler sig for første gang i flere måneder fri, let og forbundet til Ellen: “Jeg mærkede hende på en underlig vis mere tydeligt, end jeg havde gjort i måneder. Som om der ingen afstand var mellem os. Sygdommen var væk. Det var næsten euforisk. Hvorfor? Hvad skete der? At løbe er ikke langt fra at flyve. Løb er defineret ved, at der er et øjeblik, hvor vi mister jordforbindelsen ….Vi svæver. Flyver. Lidt i hvert fald.”

“Jeg løber” byder på en serie personlige tekster om forfatterens oplevelser med løb og hans reflesioner over liv, død, sorg og savn. Teksterne skrider kronologisk frem i tid og har karakter af poetisk dagbogsform. Læseren tages med på ensomme ture i et nattemørkt København, til store udfordringer på bjergstier i Himalayas bjerge, på øde landeveje i Marokko eller til en blæsende efterårsdag i Dyrehaven. Undervejs præsenteres læseren for forskellige løbebekendtskaber, såsom Fantomet, Bødlen eller Poeten.

At løbe videre

Jeg kan varmt anbefale at kaste dig over læsningen af “Jeg løber”. Det er en bog der er helt sin egen.

Løber du selv, hvad enten det er langt eller kort, så vil du virkelig blive fanget af de smukke og poetiske beskrivelser af det at løbe. Svævet, åndedrættet, naturen, tankerne, ensomheden og fællesskabet. I den forstand er bogen ganske unik.

Refleksionerne over sorgen er rørende, og beskrivelserne af savnet og kontroltabet er virkelig tankevækkende og bevægende. Anders Legarth Schmidt løber ikke for at komme væk, men for at huske. Det har gjort stort indtryk.

Fakta om bogen:
Titel: Jeg løber
Forfatter: Anders Legath Schmidt
Forlag:Politikens Forlag
Udgivelsesår:2018
Anbefalet af: Lene Graugaard-Jensen