Hvor taler du flot dansk

Vinder af Danskernes Bogpris 2017

For ganske nylig kårede Danmarks Biblioteksforening og Berlingske, i samarbejde med landets biblioteker, den bedste og mest interessante danske bogudgivelse i det forgangne år. Vinderen af Læsernes bogpris 2017 blev  “Hvor taler du flot dansk” af Abdel Aziz Mahmoud.

Abdel Aziz Mahmoud, kender du sikkert allerede fra tv-skærmen, bl.a som studievært på Aftenshowet. Måske er du også stødt på ham på de sociale medier, hvor han gennem en årrække har været en tydelig del af integrationsdebatten. På sin Facebookside skriver Abdel Aziz Mahmoud selv således efter modtagelsen af Læsernes bogpris 2017:

“Hvis jeg skal analysere lidt på det, så tænker jeg, at vores sejr er et udtryk for det samme som bogen: Ønsket om og efterspørgslen efter den gode, konstruktive historie. Dem, der er flest af, men færrest der skriver om. Hverdagens helte og integrationens heltinder (aka min mama mfl.).
For mig er prisen ikke kronen på værket, det er startskuddet. Læserne har – tror jeg – ikke bare stemt på en bog, de godt kunne lide (let’s face it – har I set, hvem jeg var oppe imod??) men også sagt: Mere af det. Meget mere af det! Det ønske skal vi lytte til. Ikke bare mig, men os allesammen.
Politikere skal huske at pege på de gode løsninger, når de ævler om problemerne.
Medierne skal ikke blot jagte konflikten og sensationen, men også huske balancen og nuancen i det store billede. Og vi alle skal så huske at sige det videre. At Danmark klarer sig ganske godt. Se bare hér, og dér!  Og jeg… jeg skal nok sørge for, at endnu flere kan Læse Flot Dansk. Bare rolig.”

Hvor taler du flot dansk

Jeg har selv lyttet til “Hvor taler du flot dansk” som lydbog på mine daglige køreture til arbejdet på biblioteket. Lydbogen er indtalt af forfatteren selv, hvilket altid giver en ekstra dimension til lytteoplevelsen.

Abdel Aziz Mahmoud er født i  Abu Dhabi, som det første barn af palæstinensiske forældre på flugt. Den lille familie kom til Danmark i 1984, hvor de efter et par år flytter til Middelfart. Bogen indledes med et historisk rids over familiens vej til Danmark og Abdels opvækst, men “Hvor taler du flot dansk” er langt mere end en fortælling om en flygtningefamilies integration i det danske samfund.

“Hvor taler du flot dansk” kaster, med humoristisk kant, lys over mange af de aspekter og paradokser, der findes i integrationen og debatten herom. Fortællingen beriger læseren med beskrivelser og holdninger om alt fra usærlige nydanskere, falafel over ligusterhækken, #idiotermedinternet og motiverende dansklærere, til det forfatteren betegner som klaphattejagten, der simpelthen handler om at skille sig mindst muligt ud og blive så dansk som muligt.

Grin og bliv klogere

Jeg kan godt forstå, hvorfor “Hvor taler du flot dansk” har vundet Læsernes Bogpris 2017. Bogen er et skønt humoristisk indlæg i den danske integrationsdebat som jeg sådan ville ønske, at alle ville læse. Både for at få et langt mere nuanceret billede af integrationen, men også for at sat fokus på den enkelte danskers eget ansvar for at sætte vellykket integration på dagsordenen.

Bogens titel er i øvrigt et citat fra tidligere integrationsminister Bertel Haarder. Den malplacerede ros faldt efter et radioprogram, hvorefter Abdel Aziz Mahmoud svare: “Tak – og i lige måde”.

Med forfatterens egne ord, så er bogen simpelthen  “ikke-nyheden” om de mange flygtninge, for hvem integrationen lykkes. Jeg kan kun anbefale dig at læse den – eller som jeg lytte til den – for med et smil på læben vil du helt sikkert blive en smule klogere.

Fakta om bogen:
Titel: Hvor taler du flot dansk
Forfatter: Abdel Aziz Mahmoud
Forlag: Politikens Forlag
Udgivelsesår: 2016
Anbefalet af: Lene Graugaard-Jensen