Hvor solen græder

Cavlingprisen 2015

Puk Damsgård er netop kåret som vinder af Dansk Journalistforbunds Cavlingpris 2015. Cavling-formand Kirsten Pilgaard begrundede det således i sin tale: “Midlet er, at vi kan genkende det vi ser og ikke kun får historier om bomber, krige og fredsforhandlinger i en verden, der er fjern fra Danmark … Puk Damsgård giver os historierne om konflikterne og om menneskers liv uden at de bliver case på et problem. De fortæller om livet.”

Puk Damsgård får primært Cavlingprisen for fortællingen “Ser du månen, Daniel” om den danske fotograf Daniel Rye, som blev kidnappet af Islamisk Stat og sad fanget i 13 måneder.

Jeg har allerede bestilt “Ser du månen, Daniel” på biblioteket og jeg glæder mig enormt meget til at læse den. Jeg har nemlig netop afsluttet læsningen af Puk Damsgårds foregående udgivelse “Hvor solen græder – En fortælling fra Syrien”  – en fortælling jeg varmt vil anbefale og dele med jer her på Faghylden.

Hvor solen græder

“Hvor solen græder – En fortælling fra Syrien” er en journalistisk historie om helt almindelige mennesker, der lever i en barsk virkelighed af krig og konflikter.

9788740017182

Som læser tages du med på en rejse i det krigshærgede Syrien. Du bringes med til mødet med menneskeskæbner, der fæstner sig. Som Nour – pigen der hellere ville være en dreng, Doktor Kassem , der ufortrødent fortsætter sit arbejde på et felthospital, Mohannad, der er draget i krig, men længes efter sin elskede, eller efterretningsagenten Jihad, der ved bogens slutning søger asyl i Sverige.

Bogens titel “Hvor solen græder” stammer fra den syriske pige Rania. Efter giftgasangrebet i Damaskus i 2013 bad Puk Damsgård nogle syriske flygtningebørn om at tegne , hvor de kommer fra. Rania tegnede et billede med sårede og døde mennesker, bombefly og krigskøretøjer. Til spørgsmålet om, hvad hun bedst huskede fra sit hjem, svarede hun: “Det er der, hvor solen græder”.

Puk Damsgård skriver selv i bogen om, hvorfor hun som journalist sætter sit eget liv på spil for at dække en konflikt i Syrien: “Jeg var ikke engang sikker på, at mit arbejde gjorde nogen forskel. Det var svært for omverdenen at begribe Syriens kludetæppe af etniske grupperinger og forstå, hvad de kæmpede for, når vi kun kendte til en brøkdel af situationen, og når sandheden altid var krigens første offer. Men jeg håbede jeg kunne gøre krigen en anelse mere nærværende for de danske seere ved at være til stede… Det var min pligt at komme bare en anelse tættere på en del af sandheden. Den dag kunne jeg bekræfte, at det syriske militær angreb og dræbte civile. Det gav mening for mig at være øjenvidne til krigen, og den følelse trådte  i stedet for frygten.”

Efter min mening er Puk Damsgård i den grad lykkedes med at gøre konflikten i Syrien nærværende for mig som dansk læser. Mediernes bileder af syriske flygtninge på de danske motorveje får perspektiv og baggrund ved læsningen af Puk Damsgårds journalistiske beretning.

Samtidig er “Hvor solen græder” en rørende  og medrivende fortælling om kampen for frihed og en tro på demokratiet, der fæstner sig og gør stort indtryk.

Fakta om bogen:
Titel: Hvor solen græder. En fortælling om Syrien
Forfatter: Puk Damsgård
Forlag: Politikens Forlag
Udgivelsesår: 2014
Anbefalet af: Lene Graugaard-Jensen