Hverdag kom an

Kalenderen viser august og hverdagen venter lige om hjørnet. For mit vedkommende har ferien budt på skøn familieferie i Italien. Først en uge med vores egen lille familie på fire ved Bolsena- søen i Lazio, og derefter en uge, hvor en stor del af familien satte hinanden stævne, i det smukke Umbrien. Begge uger har budt på afslapning, oplevelser, hygge, læsning og lækker mad.

 

Sommerferielæsning

Jeg har fået læst en hel del i ferien. I hængekøjen, ved svømmepølen og på græsset. I solen og i skyggen. Sen nat, hvor bogen lige skulle læses færdig, eller tidlig morgen alene med en kop kaffe.

Der har været spændende krimier og opslugende skønlitterære læseoplevelser. Den bedste bog, jeg har læst i min ferie, har nok været “Guds bedste børn” af Morten Pape. En gribende og enormt velskrevet fortælling om venskab, skyld, skam og forsoning.

Den bedste højtlæsningsoplevelse har afgjort været Anders Mathesens “Ternet Ninja 2”, som jeg har grint mig igennem sammen med min 8-årige datter. Den var både sjov og spændende, og så er Onkel Stewart endnu en gang så grov og fræk , at det næsten ikke er til at holde ud at læse højt.

Ferielæsningen sluttes med en tankevækkende fagbog; nemlig Rane Willerslevs “Rygrad og rummelighed”, der er et oplæg til et mere modigt syn på dannelsesbegrebet. Den hører du mere om, når jeg er helt færdig.

 

Så går det løs

På mandag går det rigtig løs igen. Jeg starter på mit nye arbejde, og jeg glæder mig virkelig meget til alle de nye udfordringer, der venter. Som jeg skrev i det sidste indlæg på Faghylden inden sommerpausen, så har jeg i den forbindelse haft en del overvejelser over Faghyldens fremtidige format:

Da jeg startede Faghylden for snart 4 år siden, så havde jeg to mål med det. Det ene mål var et personligt og lidt nørdet mål om, at jeg rigtig gerne ville lære at lave en hjemmeside fra bunden. Til det havde jeg brug for en konkret ide at øve mig på, og i dag har jeg brugt et utal af timer på at se små instruktionsvideoer, snakke med hjælpsomme kollegaer, opdatere, gemme, skrive og ret ofte trykke enter, lukke øjnene og krydse fingre for , at det var det rigtige jeg havde gjort. Jeg bruger ikke så meget tid på selve hjemmesiden som tidligere. Jeg ved godt, at den sagtens kunne forfines noget mere, men det er ikke der min største glæde ved Faghylden findes længere.

Det er i stedet i forhold til det andet mål, jeg havde med at starte Faghylden. Et mål om gennem anbefalinger af nyere faglitteratur for hele familien at sprede læseglæde og vække læselyst. Ideen opstod i kølvandet af et jobskifte fra skoleverdenen til bibliotekverdenen. I mit gamle job som folkeskolelærer havde jeg ofte set, særligt drenge, blive indfanget i læsningens univers gennem fagbøger. Bøger om noget fra den virkelige verden. En fodboldspiller, dinosaurer, heste eller noget helt andet. I biblioteksverdenen oplevede jeg – på det tidspunkt – primært litteraturformidling, der fokuserede på skønlitteraturen , og jeg syntes, der var en hel guldgrube af skønne fagbøger, endda i kraftig vækst, der slet ikke fik formidlingsplads nok. Deraf opstod ideen til Faghylden.

I dag har jeg lavet langt over 200 anbefalinger på hjemmesiden og endnu flere på Faghyldens Facebook – og Instagramprofil. Når jeg kigger på min trafik på hjemmesiden, så kan jeg se, at langt størstedelen af de besøgende kommer via de sociale medier. Jeg omtaler derfor oftere en bog med et kortere opslag på Facebook og Instagram, i stedet for at bruge en masse tid på at sætte det op på hjemmesiden med billeder, tabeller og andet. Jeg får lige så meget respons på denne måde og fornemmer,at der i lige så høj grad er nogen derude, der bliver inspireret til læsning – og det er jo det, det hele handler om.

Efter sommerferien starter jeg på et nyt arbejde. Jeg skal være chef for litteratur og læring på min dejlige arbejdsplads på Randers Bibliotek. Det er noget, jeg glæder mig ubeskriveligt meget til. Det bliver en kæmpe udfordring, der kommer til at kræve tid og energi, men jeg ser virkelig frem til at arbejde med litteratur og læring på en helt ny måde. Til at vække læselyst via helt nye kanaler.

Faghylden er en tidskrævende hobby. Det er vigtigt for mig, at det er sjovt og inspirerende og ikke min dårlige samvittighed. Derfor vil jeg bruge sommerferien offline til at få de sidste brikker til at falde på plads, så Faghylden kan starte op igen til august i en form, hvor jeg kan passe rigtig godt på den.

 

Faghylden i ny fortolkning

Nu er sommerpausen så brugt offline. Tankerne er tænkt og jeg tror så småt, at det er faldet på plads. Faghylden er mit hjertebarn, og den slags passer man jo godt og omsorgsfuldt på. Derfor er det klart, at der fortsat skal være masser af liv i Faghylden.

Jeg har besluttet fremover primært at formidle via Facebook og Instagram med kortere inspirationstekster. Hjemmesiden vil jeg bruge til at guide videre til de andre kanaler og til i ny og næ at skrive et indlæg, når jeg har noget på hjerte.

Det tror jeg på er en god plan for Faghylden og for mig lige netop nu, og jeg håber selvfølgelig på, at du har lyst til fortsat at læse med.Fortsat god ferie til dig, hvis du har mere til gode – jeg glæder mig til at dele læseglæden med dig i tiden der kommer.