Hvad døde de kongelige af?

“Hvad døde de kongelige af?” er skrevet af teaterhistoriker Maria Helleberg, der er forfatter til en række historiske romaner, og  Jørgen Lange Thomsen, der er professor ved Retsmedicinsk Institut ved Syddansk Universitet.

Kombinationen af en historiker, der først afdækker de danske kongeliges liv, hvorefter retsmedicineren giver et bud på deres dødsårsag, er rigtig interessant læsning.

crown-43119_1280

Hellebergs beskrivelser af de kongelige sætter læseren i den historiske kontekst. Vi bringes helt tilbage til vikingetidens Knud den Store, og tråden følges op til Frederik den Niende.

I forlængelse af de historiske kapitler sætter Lange Thomsen herefter de kongeliges død i et retsmedicinsk perspektiv. Hvad kunne være dødsårsagen? Hvad kan vi uddrage fra kilderne?

Der er årsager som mord og alkoholisme, men der er også overraskende teorier fra retsmedicineren om en mulig genetisk dødsårsag. Kan en genmutation være opstået hos Svend Tveskæg, der døde i 1014? – er det årsagen til, at begge hans sønner døde tidligt og uventet ? – og kan han have givet en arvelig hjertesygdom videre til op mod fjorten konger i sin slægt?

Læs om Caroline Mthilde, der døde af skarlagensfeber, Frederik den Fjerde , der døde af akut lungeødem, eller Frederik den Anden, der formentlig døde af malaria. Bogen er underholdende og interessant læsning for enhver med historisk interesse.

Fakta om bogen:
Titel: Hvad døde de kongelige af?
Forfatter: Maria Helleberg og Jørgen Lange Thomsen
Forlag: FADL´S Forlag
Udgivelsesår: 2015
Anbefalet af: Lene Graugaard-Jensen