Godt nytår

Tid for status

Et år går på hæld. Det er tid for at gøre status over året, der er gået, og se frem mod det nye år, der venter.

2016 bød på hele 104 indlæg her på Faghylden.Heraf var der 87 anbefalinger af fagbøger,som jeg har læst og skrevet om til dig. Jeg synes selv, at det lyder af rigtig meget, men jeg læser og skriver altid kun, fordi jeg har lyst og synes det er sjovt. Nogle uger læser jeg meget, andre uger næsten slet ikke. Nogle uger er det højtlæsning af børnefagbøger for min datter, andre uger er det fordybning i en fagbog om undervisning og læring eller godnatlæsning i en biografi om et menneske med noget på hjerte.

Alsidigheden er stor; tankevækkende fortællinger om livet og døden, biografier om kendte forfattere eller kunstnere, faglige fortællinger om historiske begivenheder, naturvidenskab pædagogisk formidlet, lækre inspirerende kogebøger, små fagbøger for begynderlæseren, introduktion til talforståelse for førskolebarnet og meget , meget andet.

Årets top 5 på Faghylden

Da jeg satte mig ved computeren i dag, havde jeg tænkt at jeg nemt kunne lave en lille top 5 til dig over årets anbefalinger på Faghylden. Ikke de mest læste på bloggen eller de mest likede på Instagram eller Facebook. Nej, istedet skulle det være de bøger, jeg har læst i 2016, som har sat sig de største spor. De fem bøger jeg har reflekteret mest over efter endt læsning, som jeg er vendt tilbage til i tankerne og som måske endda har ændret nogle af mine egne handlemønstre.

Men det er faktisk ikke helt så nemt. Jeg har nemlig læst rigtig mange forskellige bøger, der på hver deres måde har sat sig sine spor. Et kort øjeblik var jeg i gang med at udvide til en top ti eller måske bare en top 7, men efter lang tids venden og drejen , så har du den altså her: ÅRETS TOP 5 PÅ FAGHYLDEN.


Jeg går i min fars støvler.

Julie Top-Nørgaards smukke fortælling om at være voksen datter til en dødssyg far. Ærligt og usentimentalt beskrives afmagt, vrede, kærlighed, dårlig samvittighed og angsten for at miste. Jeg var vild med bogens helt enkle form, hvor budskabet stod skarpt serveret i små tekstafsnit.


Born to run

Åbenhjertig, stærk og ærlig biografi skrevet af mennesket bag en af vor tids mest legendariske rockstjerner. The Boss. Bruce Springsteen.

Biografien bidrager til et samlet billede af et sympatisk og yderst dedikeret menneske. Dedikeret til livet, kærligheden, kunsten, musikken og frem for alt sand rock. I mine øjne skriver Bruce Springsteen litteratur lige så malerisk vedkommende og levende, som han skriver sine sange


Lær- effektiv talentudvikling og innovation

Lene Tanggaards inspirerende bog om effektiv talentudvikling og innovation. Med sine både teoretiske og praktiske bud på udvikling af en dynamisk læringskultur, rammer bogen her lige ned i det faglige felt jeg beskæftiger mig med i min arbejdshverdag på biblioteket. Derfor satte den en masse tanker i gang, og jeg er vendt tilbage til den flere gange siden.


Ståsteder

10 gamle ideer til en ny verden serveret af Svend Brinkmann. Ti eksistentielle grundforhold, der har iboende værdi – eller ti påmindelser om, hvad der er væsentligt og meningsfuldt i tilværelsen. Tankevækkende læsning om, hvad der giver mening og værdi. Ikke blot i mit eget liv, men i vores fælles liv.


Astrid Lindgren – en biografi for børn

Der skal selvfølgelig også en fagbog for børn med på årets top 5, og lige her er jeg slet ikke i tvivl. Den bedste børne-fagbog jeg har læst i år – sammen med min datter – er “Astrid Lindgren – en biografi for børn”. En underholdende og oplysende biografi om en af vor tids største forfattere. Fyldt med smukke illustationer, og krydret med Lindgrenske citater.


Godt nytår til alle

Tusind tak for året, der er gået. Tak fordi du læser med og tager del i Faghyldens univers. Jeg glæder mig til året, der kommer, og alle de nye læseoplevelser, der venter. Jeg har nemlig fortsat stor lyst til at formidle læseglæde til dig på kanalen her. Rigtig godt nytår til dig og dine.