Fuck, en lækker røv !

Det er oplagt at få en anelse præstationsangst, når bogen “Fuck, en lækker røv! Basisgarderobe til den nøgne sprogbruger” skal have en anbefaling med på vejen. Det er nemlig en guide til den svigtede sprogbruger; en manual til alle, der sjusker med det skriftlige sprog.

skriftlighed

Den kendte krimiforfatter Susanne Staun står bag bogen, der må betegnes som både en opsang og en manual.I en hektisk, provokerende og morsom stil formidler Susanne Staun basal viden om kommaregler, ordklasser, sætningsanalyse og nogle af de hyppigst forekommende fejl, der præger vores skriftlighed.

Målgruppen er særligt de unge læsere, men du kan jo se, om du kan genkende dig selv, i denne beskrivelse fra bogens forord: “Sprogspasseren – dig?- som ikke kan sætte tegn, stave og udtrykke dig kort, præcist og umisforståeligt – er blevet svigtet på samme måde som den pinlige X Factor-deltager. Ingen har fortalt dig, at du er en nøgen sprogbruger, der trænger til en basisgarderobe, og i modsætning til matspasseren kan sprogspasseren ikke gemme sig.”

Indholdsmæssigt så handler det ganske enkelt om grammatik, men tonen i bogen gør det faktisk til en sjov oplevelse at få genopfrisket kommareglerne. Forklaringerne i bogen er ledsaget af morsomme og kiksede eksempler fra Facebook, hjemmesider, reklamer eller andre kilder.

Har du fået lyst til et lille grammatisk brush-up , så kast dig over “Fuck, en lækker røv!”. Det er en letlæst lille sag på 111 sider – også indeholdende små øvelser og en facitliste.

Sidst i bogen giver Susanne Staun 5 gode råd til bedre skriftlighed, som i forenklet form lyder således:

  • Tænk over, hvad du skriver, hver gang du gør det
  • Hold en pause med at stole på dig selv. Slå ord op, når du er i tvivl.
  • Kig kritisk på andres skriverier.
  • Øv dig i at udtrykke en kompliceret tanke kort på Twitter.
  • Læs bøger og aviser.
Fakta om bogen:
Titel: Fuck, en lækker røv!
Forfatter: Susanne Staun
Forlag: Gyldendal
Udgivelsesår: 2015
Anbefalet af: Lene Graugaard-Jensen