Fra bibelen til haveroser

Biblen  Haveroser

Faglitteratur eller sagprosa er et bredt begreb. Spændet er enormt stort fra bibelen til en kogebog, et leksikon eller en bog om haveroser.

Det litterære skatkammer

I Norge er der stor tradition for at forske i faglitteratur. Jeg satte mig for at dykke lidt ned i nordmanden Ottar Grepstads arbejde med faglitteraturen og bestilte hans bog  ”Det litterære skattkammer” på biblioteket.

Der ankom en mursten af en bog på norsk og jeg var lige ved at miste modet. Bevæbnet med en god kop kaffe i sofaen fangede bogen alligevel min opmærksomhed, og jeg dykkede ned i flere kapitler.

Hvilke tekster ligner hinanden

Grepstad inddeler faglitteraturen i 14 hovedgenrer med dertilhørende 53 undergenrer. Det er vidt forskellige genrer, såsom essays, manualer, pamfletter, læremidler biografier, erindringer eller historiske værker.

Herefter giver Grepstad et bud på, hvordan faglitteraturen yderligere kan sorteres i 4 kategorier efter teksttypernes lighedstræk.

Grepstads inddeling ser sådan her ud:

  1.   Argumenterende tekster:  pamfletter, videnskabelige artikler, essays og breve
  2.   Skildrende tekster:  biografiske, topografiske og historiske fremstillinger
  3.   Pædagogiske tekster:  lærebøger, religiøse skrifter og populærvidenskab
  4.   Retledende tekster:  opslagsbøger og juridiske tekster

(Kilde: Ottar Grepstad, Det litterære skattkammer, Det norske Samlaget, 1997)

Det er lidt nørdet, jeg ved det godt ! Men for os, der elsker at systematisere og ordne ting i kasser, så er det nu alligevel lidt sjovt. Det skaber et overblik over en enormt bred genre – for der er nu stadig rigtig langt fra bibelen til mormors haveroser.