Forbandede barndom

I bogen “Forbandede barndom” fortæller Sapran Hassna historien om en barndom med sult, straf og ydmygelser til journalisten Birgitte Wulff. Det er en gribende og grum beretning om fire søstre, der først svigtes af deres far, som slår moderen ihjel. Herefter svigtes søstrene gentagne gange af systemet og i særdeleshed af de plejeforældre, der var sat til at passe på dem.

Forbandede_barndom_FINAL_OVERTRAEK.indd

Egentlig er jeg ikke så meget for læsning af selvbiografiske bøger, der beretter om svigt og misbrug i barndommen. Det er sikkert noget med ikke at turde se virkeligheden i øjnene, men jeg får det bare så skidt af den slags læsning.

Dog er nogle historier simpelthen nødt til at blive fortalt og læst – og bogen her hører helt klart til denne kategori. Under hele Saprans ophold hos plejefamilien bliver hun gjort opmærksom på, at ingen vil tro hende, At det vil være ord mod ord. Sapran blev alligevel ved med at drømme om en dag at fortælle sin historie.”Forbandede barndom” er Saprans historie.

Birgitte Wulff skriver således i bogens efterord: ” Kunne det virkelig passe, at fire små palæstinensiske piger i årevis kunne bo hos en dansk familie i Skælskør, som straffede, slog og sultede dem, uden at nogen greb ind? Hvis det virkelig var så slemt som jeg beskrev, måtte der da være nogen, der havde set noget. Nogen, som havde gjort noget. Der måtte da være lærere, pædagoger og forældre, som havde haft en mistanke…..Det er naturligt, at man stiller sig selv det spørgsmål om historien er sand. Men spørgsmålet skal ikke rettes mod Sapran og hendes søstre. Det skal rettes mod dem, der havde ansvaret. Myndighederne. Det er dem, der skal svare på om det virkelig kan passe, at der skulle gå seks år, før pigerne blev fjernet fra de plejeforældre, der ødelagde deres barndom.” (s. 260)

Retten har allerede talt. Plejefaderen blev i 2009 idømt 5 års fængsel, og må resten af sit liv ikke arbejde med børn under 18 år, eller opholde sig i hjem med børn under 18 år. Sapran fik tilkendt en erstatning på blot 10.000 kr for seks års sult, straf og ydmygelser.

Men det sidste punktum er endnu ikke sat, og sagen har stadig stor aktualitet. Børns Vilkår har nemlig , på vegne af Sapran og hendes søskende, lagt sag an mod Slagelse Kommune. Sagsanlægget er en del af et større projekt, der skal støtte børn ved erstatningssager om offentligt omsorgssvigt.

Fakta om bogen:
Titel: Forbandede barndom
Forfatter: Sapran Hassna (fortalt til Birgitte Wulff)
Forlag: Peoples Press
Udgivelsesår: 2016
Anbefalet af: Lene Graugaard-Jensen