Før jeg forsvinder

Paul Kalanithi blev kun 36 år gammel. I ”Før jeg forsvinder” kan du læse om hans forandring fra dygtig neurokirurg til døende patient med fremskreden kræft. Du får hans egen fortælling om livet før og efter en livstruende diagnose, og hans filosofiske tanker om at møde livet og døden med værdighed.

Bogens forord er skrevet af kollegaen Abraham Verghese, der opfordrer læseren til at stoppe op og dvæle ved dialogen med den nu afdøde Paul Kalanithi: ”Lyt til Paul. Lyt til, hvad du har at sige til ham i stilheden mellem hans ord. Der ligger hans budskab”.

Herefter følger en prolog, hvor Paul beskriver, hvordan diagnosen med fremskreden lungekræft stilles: ” …og med de ord forsvandt fremtiden, som jeg havde set den for mig, fremtiden, som var kulminationen på årtiers stræben, og som var på nippet til at blive til virkelighed, op i den blå luft.”

Derefter er Paul Kalanithis egen beretning opdelt i to dele. Den første, ”Ved udmærket helbred begynder jeg”, der handler om livet før diagnosen. Han går med store forfatterdrømme og er fyldt med filosofiske tanker. Han har universitetsgrader i engelsk litteratur, humanbiologi, samt videnskabshistorie og filosofi, men ender med medicinstudiet på Cambridge University og et speciale som neurokirurg. Bogens anden del, ”I håb om ikke at ophøre, før jeg dør”, beskriver sygdomsforløbet, forholdet til familien og tankerne om døden og livet.

Bogen afsluttes med en epilog af Lucy Kalanithi, Pauls kone, der beskriver Pauls død, og hans brændende ønske om at blive ved med at skrive til det sidste: ”I denne bog ligger den påtrængende nødvendighed af at skrive i et kapløb med tiden, af at have vigtige ting at sige. Paul konfronterede døden – undersøgte den, sloges med den og accepterede den – som læge og som patient. Han ville hjælpe mennesker med at forstå døden og erkende deres egen dødelighed”.

”Før jeg forsvinder” har fået meget omtale, og med rette. Sproget er nøgternt, uden for mange følelser, og læseren bringes tæt på såvel de fysiske, som de psykiske sider af Paul Kalanithis sygdomsforløb. Fortællingen er ærlig og med stor faglig ballast. Den sætter gang i en masse tanker og refleksioner, og stiller store essentielle spørgsmål. Det er i den grad en bog med noget på hjerte.

Fakta om bogen:
Titel: Før jeg forsvinder
Forfatter: Paul Kalanithi
Forlag: Lindhardt og Ringhof
Udgivelsesår: 2016
Anbefalet af: Lene Graugaard-Jensen