Fodbold

“Dette er en bog,som ingen vil synes om, hverken de intellektuelle, som ikke interesserer sig for fodbold, eller fodboldentusiasterne, som vil finde den for intellektuel.Men jeg var nødt til at skrive den, jeg ville ikke klippe den spinkle tråd over, som endnu binder mig til verden.”

Således indleder den belgiske forfatter, filminstruktør og fotograf Jean-Philippe Toussaint sin lille bog om fodbold. Målgruppen, for dette essay om den intellektuelles erindringer og oplevelser med fodbold, vil være de der interesserer sig for såvel fodbold, som velskrevet litteratur.

8702209792

Toussaint fortæller om de tider og scener, hvor fodbolden har været en del af hans liv. Bogen rummer barndomserindringer med eksempelvis fodboldspil i skolegården  og de første farvefjernsyn, men også den voksne mands møde med verdensmesterskaberne i perioden fra 1998 til 2014. De indlevende beskrivelser af forfatterens oplevelser og sansninger tegner både et portræt af forfatteren selv, og af fodboldens væsen.

Toussaint beskriver fodbold som en fordærvelig vare, hvis udløbsdato er nært forestående, og rammer, efter min mening, plet med sine skildringer af fodboldens væsen: “Fodbold skal nydes kølig, i øjeblikkets fylde og nuets varme. Fodbold ældes dårligt, det er en diamant, som kun skinner lige netop i dag …. Og så, med tiden, skifter fodbolden dimension. Fra at have været et forgængeligt produkt, bliver den tidløs og opnår status af myte eller legende. I vores tankeverden skiftes varigheden ud med fragmenter, citater, uddrag eller stjernestunder.”

Jeg kunne rigtig godt lide Toussants sans for detaljen og blev fanget af hans fascination for fodbolden, og de tråde han trækker til det barn han var engang: “Når jeg lukker øjnene, er jeg uanset alder og fysisk form den stjerne, som angriber og scorer sejrsmålet.”

Fakta om bogen:
Titel: Fodbold
Forfatter: Jean-Philippe Toussant
Forlag: Gyldendal
Udgivelsesår: 2016
Anbefalet af: Lene Graugaard-Jensen