De forklædte piger fra Kabul

“Nogle afslører sig selv på grund af deres bløde træk. Eller den lejlighedsvise fnisen.Andre stiller sig an og gør nogle lidt for anstrengte forsøg på at opvise den rette drengede attitude og udbrud af agressiv adfærd. Men som regel kan vi genkende det faste, udfordrende blik , som om vi delte en hemmelighed.”

“Bacha posh” er dari og betyder “klædt som en dreng”.”De forklædte piger fra Kabul” er fortællingen om kvinders vilkår i Afghanistan, og beretter om den store kløft, der er mellem opvæksten som dreng og som pige i det krigsramte land. Bogen er tilegnet “alle de piger, der har fundet ud af, at de kan løbe hurtigere og klatre højere op, hvis de går i bukser”.

FORKLAEDT_PIGER_FRA_KABUL_smudsomslag.indd

“De forklædte piger fra Kabul” er skrevet af den svenske journalist og vinder af Pulitzerprisen Jenny Nordberg. Den er kåret som en af de bedste udgivelseri 2014/2015 på flere forskellige lister, eksempelvis Goodreads. Det er en sand beretning baseret på mødet med og interviews med flere afghanske kvinder og piger.

Mød parlamentsmedlemmet Azita Rafaat, der har fire døtre, og derfor, i samfundets øjne, er en dårligere kvinde. Hun klæder derfor sin datter Mehran i drengetøj. Det forbedrer hendes politiske chancer, og gør hendes mand tilfreds, da han nu ikke er en mislykket far til fire piger. Samtidig åbner det en helt ny verden for Mehran, der nu kan komme ud og lege frit, se andre mennesker i øjnene og gå i skole.

Azita og Mehrans fortælling er blot en blandt mange i “De forklædte piger fra Kabul”. Bogen kryber ind under huden på dig som læser. Den tegner et skræmmende billede af kvinders vilkår og undertrykkelse i Afghanistan, og af et samfunds kollektive selvbedrag.

Samtidig er det en livsbekræftende fortælling om et hemmeligt oprør for frihed. “Frihed” er nemlig , i følge de afghanske kvinder, forskellen på mænd og kvinder. Bogen får en varm anbefaling.

Fakta om bogen:
Titel: De forklædte piger fra Kabul
Forfatter: Jenny Nordberg
Forlag: People´s Press
Udgivelsesår:2015
Anbefalet af: Lene Graugaard-Jensen