Danskernes mad

I “Danskernes mad” får du et portræt af den danske madkultur. Ikke det vi siger, vi spiser, men det, vi i virkeligheden spiser. Bogen er nemlig baseret på data fra analysevirksomheden Nielsen, der registrerer alle de varer, vi putter i indkøbskurven i de danske supermarkeder.

Bogens forfatter er tv-vært og forbrugerekspert Anne Glad. De fleste vil nok kende hende fra tv-programmet “Kender du typen”. Hun konstaterer således i bogens forord: “Det nye nordiske køkken har været i vælten, og vi har grund til at være stolte af vores traditioner for fødevareproduktion. Men danskernes reelle madforbrug hjemme hos os selv har ikke ret meget med det nordiske køkken at gøre. Vi spiser mindre grønt, mere forarbejdet mad, mere salt, mere raffineret sukker.”

Lys over danskernes mad

“Danskernes mad” kaster gennem 11 afsnit et bredt lys på den danske madkultur. Først kan læseren blive klogere på danskernes forhold til supermarkedet, og det danske kulturfænomen, Tilbudsavisen, som vi er vokset op med siden 1970-erne. Herefter rundes frugt og grønt, kød, mejeriprodukter, færdigretter og alle elementerne af den klassiske hygge : kage, kaffe, fredagsslik, chips og alkohol. Bogen afsluttes med forfatterens ti bud på danskernes madkultur i nutiden.

Realisme i debatten om madkultur

“Danskernes mad” er underholdende læsning. Det slår en undervejs, hvor meget mad – og madforbrug siger om kultur og mennesker. Bogen er på ingen måde missionerende, men har til hensigt at bringe lidt realisme ind i debatten om den danske madkultur.

Vidste du eksempelvis:

  • at danskerne gennemsnitligt bruger 9,9% af deres rådighedsbeløb på mad
  • at 2 ud af 3 bruger en indkøbsseddel
  • at danskerne i 2017 foretog indkøb for 76,8 mia. kr. Heraf blev 8 mia. kr. brugt på økologi.
  • at danskerne sidste år købte roulader, formkager, kanelgifler og lignende for 807 mill. kr.
  • at Tilbudsaviserne deler vandene, idet halvdelen af de danske husstande i januar 2017 sagde Nej Tak til reklamer.
  • at danskerne bruger næsten lige så mange penge på slik og chokolade, som vi bruger på frugt og grønt.
  • at den absolutte topscorer på danskernes bland-selv-slik top 10 er de gul-orange sukkerovetrukne vingummier, kaldet Ferskner. Andenpladsen går til Chokofanterne.
  • at tre ud af fire voksne danskere drikker kaffe. I gennemsnit 4 kopper om dagen.
  • at flere seje kvinder i starten af det 20. århundrede spillede en stor rolle for mange danske fødevareklenodier

Underholdning og fakta

“Danskernes mad” af Anne Glad kan læses som underholdning med fare for at få udvidet sit blik på den danske madkultur. Den kan også fint anvendes som kildegrundlag ved opgaveskrivning om danskernes indkøbsvaner og madkultur.

Imens jeg har skrevet dette indlæg har jeg drukket 1 kop pulverkaffe med mælk og spist to småkager, men sig det ikke til nogen. Nu vil jeg lukke ned, køre i supermarkedet og fylde indkøbskurven. Tror ikke jeg undgår at skæve lidt til de andres indkøbskurve i dag.

Fakta om bogen:
Titel: Danskernes mad
Forfatter: Anne Glad
Forlag: Gyldendal
Udgivelsesår: 2017
Anbefalet af: Lene Graugaard-Jensen