Billedfortælleren Svend Otto S

“Hans billedverden er blevet en indflettet del af en generations elementære tilværelse”. Således skrev Ib Spang Olsen, da Svend Otto S modtog H.C. Andersen Medaljen i 1978. Som jeg bladrer i bogen “Billedfortælleren Svend Otto S”, så støder jeg da også igen og igen på illustrationer til mange af min barndoms store fortællinger.

Der er omslagstegningen til Cecil Bødkers “Silas og den sorte hoppe”, illustrationer fra Peter Fabers “Sikken voldsom trængsel og alarm” eller akvarel og tuschpen af den gæve “Taxa- Hunden Jesper”. For slet ikke at tale om alle eventyr-illustrationerne. H.C. Andersens “Den grimme ælling”, “Den lille pige med svovlstikkerne” og den smukke “Hyrdinden og skortsensfejeren”. Eller Grimms “Ulven og de syv gedekid”, “Den bestøvlede kat” eller “Rødhætte”.

En stille stund med denne smukke bog bringer minder og genkendelsens glæde frem. Især illustrationerne til H.C. Andersen og Brødrene Grimm frembringer i den grad den billedlige udgave af min barndoms eventyrunivers.

I år er det 100 år siden Svend Otto S blev født, og i den anledning er hans døtre, Annette og Kristin Wiborg, dykket ned i et imponerende arkiv, for at lade ham selv fortælle i tekst og billeder. Bogen præsenterer en omfattende produktion af bogomslag og illustrationer til bøger af forfattere som Astrid Lindgren, Charles Dickens, Herman Bang og Martin A. Hansen. Desuden præsenteres en masse smukke tegninger af gamle danske træer. Træer var nemlig Svend Ottos helt store passion, der med egne ord havde træmani.

Bogen indledes med forord af de to døtre, og herefter følger fjorten afsnit, hvor primært Svend Otto S. selv er fortælleren. Der er også afsnit af Christian Kaaber, Søren Vinterberg, Kirtsen Bystrup og Ib Spang Olsen. Bogen afsluttes med en biografisk oversigt.

Bogen leverer et sandt bombardement af smukke illustrationer til læseren. Samtidig beskriver bogen med tekst et livsforløb og en dedikation. For læseren møder bestemt også en illustrator med noget på hjerte: “Som billedfortæller behøver vi ingen oplæser. Vi kan tale direkte til barnet, vi kan more det, gøre det trygt, angst, bevæge det, lære det om natur og stemninger, give det grunden til billedforståelse og forhåbentlig også en norm for en smuk bog. Det er jo også fremtidens læsere, vi taler til…”

Jeg kan klart anbefale dig at tage en stille stund med denne smukke biografi om en billedbogsillustrator, der har sat sig betydelige spor.

Fakta om bogen:
Titel: Billedfortælleren Svend Otto S.
Forfatter:Annette og Kristin Wiborg
Forlag:Gyldendal
Udgivelsesår: 2016
Anbefalet af: Lene Graugaard-Jensen