Astrid Lindgren

“Hvordan skal en god børnebog være?

Hvis du spørger mig, så kan jeg efter megen grublen kun svare: Den skal være god.”  

Astrid lindgren

Jeg har glædet mig til at læse Agnes-Margrethe Bjorvand og Lisa Aisatos bud på en biografi for børn om Astrid Lindgren, og hvis du spørger mig, så kan jeg uden ret meget grublen sige, at jeg synes “Astrid Lindgren – En biografi for børn” er god.

Bogen indledes med en velkomst af bogens forfatter Agnes-Margrethe Bjorvand. Herefter præsenteres læseren for bondepigen fra Näs, hendes familie, naturen, og der beskrives en tryg barndom med frihed, pligter og masser af leg.

Herefter beskrives Astrids ungdom, hvor vi hører om hendes store læseglæde, talentet for at skrive og det første job, på Vimmerby Tidning. Som 18 årig bliver Astrid gravid og må rejse til Danmark og føde, for ikke at skulle fortælle, hvem faren var. Rollen som mor, i en periode adskilt fra sin søn, og senere hen også mor til en datter, er fint skildret gennem små anekdoter.

Bogens sidste del beskriver, hvordan Astrids forfatterskab tager fart, og hvordan hun finder sin inspiration. Astrid Lindgren holder aldrig op med at lege, og hun fortsætter med at være aktiv, selvom hun med tiden både hører og ser dårligt. Bogen slutter med Astrid Lindgrens død i maj 1998, 94 år gammel.

Bogen er smukt illustreret af Lisa Aisato, og fyldt med såvel kendte, som mindre kendte Lindgren-citater. Bagerst i bogen finder du et afsnit med vigtige årstal i Astrids liv, en oversigt over de anvendte citater i bogen, samt en oversigt over bogens billeder.

Bogens primære målgruppe er de 8-12 årige, men den kan også sagtens være en fin introduktion til både mennesket og forfatteren Astrid Lindgren for lidt større børn , der selv kan læse den, eller som højtlæsningsbog for indskolingsbørn med fokus på dialogen. Bogen kan også fint anvendes i en undervisningssammenhæng med en godt formuleret og letforståelig tekst.

Det er en både smuk, underholdende og oplysende biografi om en af vor tids største forfattere. Læseren får et rigtig godt indblik i både personen og forfatteren Astrid Lindgrens liv, og en forståelse for de ting , der har præget hende både som menneske og forfatter. Den får en varm anbefaling med herfra.

Fakta om bogen:
Titel: Astrid Lindgren - en biografi for bøn.
Forfatter: Agnes-Margrethe Bjorvand og Lisa Aisato
Forlag: Gyldendal
Udgivelsesår: 2016
Anbefalet af: Lene Graugaard-Jensen